Категорія
Новини
Дата

Дефіцит держбюджету–2023 може сягнути $25–30 млрд – Марченко

Державний бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорсткий, з дефіцитом, орієнтовно, $25–30 млрд. Про це в інтервʼю Forbes сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Бюджет на наступний рік передбачатиме суттєву консолідацію видатків, при тому, що навіть попри високу інфляцію, доходів більше не стане, зазначив міністр. 
  • «Розмір дефіциту поки розраховуємо. Орієнтовно – $25–30 млрд. Але питання не у банальній цифрі, а в тому, як її профінансувати», – зазначив він.
  • Коментуючи можливу емісію від НБУ, яка може скласти 200 млрд грн наступного року, Марченко наголосив, що таку можливість варто зберегти, але точно не як стабільне джерело надходжень.
  • «Окреме питання – відсотки, які ми сплачуємо НБУ за облігаціями. Наступного року це більш ніж 100 млрд грн. Ми хочемо, щоб ці кошти одразу поверталися до держбюджету. Зараз це питання дискутуємо з НБУ, думаю, знайдемо конструктивне рішення», – додав Марченко.

Контекст

Наприкінці липня НБУ провів емісію додаткових 15 млрд грн шляхом викупу державних облігацій, таким чином із 24 лютого регулятор «надрукував» 240 млрд грн. На 27 липня портфель ОВДП Національного банку становить 543,61 млрд грн.

НБУ закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти у розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, є контрольованим і приведе до контрольованих наслідків, що їх регулятор враховує у своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.

За його словами, враховуючи прогнозовані обсяги надходження зовнішнього фінансування (у тому числі від МВФ та інших партнерів), необхідність в емісії гривні Нацбанком наступного року зберігатиметься.

У НБУ прогнозують, що емісія в 2023 році буде нижчою приблизно удвічі, тобто близько 15 млрд грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні