Декларація про підтримку України та гарантії безпеки. Подробиці рамкового документа G7 /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Декларація про підтримку України та гарантії безпеки. Подробиці рамкового документа G7

Офіс президента України

Україна отримала «потужні оборонні домовленості» та погоджену країнами G7 Спільну декларацію підтримки. Головна теза декларації – безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сама декларація є рамковим загальним документом, пояснив Єрмак. Наступний крок – укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами, об’єднаними межами багатосторонньої взаємодії.
  • Ключова теза декларації – підтвердження факту, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. «Цю тезу підкріплює згадка про майбутнє членство України в НАТО», – додав голова ОП.

Що передбачають гарантії безпеки

  • Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу.
  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни.
  • Підтримку в притягненні РФ до відповідальності за агресію та кроки економічного і юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій і судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права.
  • Подальшу підтримку демократичного розвитку України.
  • За словами Єрмака, цей документ відкритий і дає можливість іншим країнам не з числа G7 долучитися до гарантій безпеки. «Декларація – перший документ, який символізує наявність «парасольки» у вигляді гарантій безпеки. Важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні і підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО», – додав голова ОП.

Контекст

Раніше Financial Times повідомила, що країни G7 узгодили довгострокові рамкові зобовʼязання з безпеки України. Як зазначило видання, вони можуть стати базою для двосторонніх гарантій. 

Зобовʼязання включають постачання Україні сучасних озброєнь, навчання військових, обмін розвідувальною інформацією та співробітництво у сфері кібербезпеки. 

Водночас Україна гарантує реформи, зокрема судову, та цивільний контроль над Збройними силами.

На саміті НАТО у Вільнюсі президент Володимир Зеленський подякував союзникам за цю «парасольку безпеки», але нагадав, що Україна чекає саме на двосторонні гарантії. За його словами, «найкраща гарантія для України – це членство в НАТО».

Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі та конкретні гарантії безпеки і її майбутнього членства в Альянсі.

Минулого тижня Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до НАТО. Він додав, що Україна здогадується про можливі труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України. Другий – утворення Ради Україна–НАТО. Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні