Декларація про підтримку України та гарантії безпеки. Подробиці рамкового документа G7 /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Декларація про підтримку України та гарантії безпеки. Подробиці рамкового документа G7

2 хв читання

Офіс президента України

Україна отримала «потужні оборонні домовленості» та погоджену країнами G7 Спільну декларацію підтримки. Головна теза декларації – безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Ключові факти

  • Сама декларація є рамковим загальним документом, пояснив Єрмак. Наступний крок – укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами, об’єднаними межами багатосторонньої взаємодії.
  • Ключова теза декларації – підтвердження факту, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. «Цю тезу підкріплює згадка про майбутнє членство України в НАТО», – додав голова ОП.

Що передбачають гарантії безпеки

  • Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу.
  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни.
  • Підтримку в притягненні РФ до відповідальності за агресію та кроки економічного і юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій і судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права.
  • Подальшу підтримку демократичного розвитку України.
  • За словами Єрмака, цей документ відкритий і дає можливість іншим країнам не з числа G7 долучитися до гарантій безпеки. «Декларація – перший документ, який символізує наявність «парасольки» у вигляді гарантій безпеки. Важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні і підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО», – додав голова ОП.

Контекст

Раніше Financial Times повідомила, що країни G7 узгодили довгострокові рамкові зобовʼязання з безпеки України. Як зазначило видання, вони можуть стати базою для двосторонніх гарантій. 

Зобовʼязання включають постачання Україні сучасних озброєнь, навчання військових, обмін розвідувальною інформацією та співробітництво у сфері кібербезпеки. 

Водночас Україна гарантує реформи, зокрема судову, та цивільний контроль над Збройними силами.

На саміті НАТО у Вільнюсі президент Володимир Зеленський подякував союзникам за цю «парасольку безпеки», але нагадав, що Україна чекає саме на двосторонні гарантії. За його словами, «найкраща гарантія для України – це членство в НАТО».

Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі та конкретні гарантії безпеки і її майбутнього членства в Альянсі.

Минулого тижня Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до НАТО. Він додав, що Україна здогадується про можливі труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України. Другий – утворення Ради Україна–НАТО. Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні