Категорія
Новини
Дата

Лідери НАТО завершують узгодження рішення щодо руху України до членства – Столтенберг

Лідери країн НАТО фіналізують комюніке щодо України, остаточне погодження очікується за кілька годин. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час публічного форуму, який відбувається одночасно з самітом НАТО у Вільнюсі, пише ЄП.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Столтенберг впевнений у позитивному формулюванні щодо членства України у комюніке саміту.
  • «Ви побачите точне формулювання за кілька годин, оскільки ми зараз фіналізуємо наше комюніке. Я вже говорив про певні елементи, які, як я очікую, будуть там присутні, але остаточне погодження – за лідерами, які саме будуть формулювання», – сказав генсек НАТО.
  • Він раніше нагадав, що у травні на зустрічі міністрів в Осло запропонував прибрати вимогу виконання Плану дій щодо членства України в Альянсі.
  • «Україна пройшла довгий шлях, відтоді як було ухвалене рішення 2008 року про наступний крок у вигляді ПДЧ. Відтоді Україна стала значно ближча до НАТО, і настав час відобразити це в рішеннях Альянсу», – заявив він.
  • «Я переконаний, що формулювання комюніке саміту будуть позитивними, буде сильний сигнал щодо України і шляху вперед до членства», – наголосив Столтенберг.

Контекст

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» та наблизять її до Альянсу.

Раніше, 10 липня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після дискусії країни-члени НАТО погодилися зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Напередодні стало відомо, що Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою. Чому на 502 добу повномасштабної війни Росії проти України ці «старожили» Альянсу все ще не готові прийняти Україну до НАТО, читайте тут.

Під час саміту НАТО у Вільнюсі планується зустріч президента США Джо Байдена із українським колегою Володимиром Зеленським, повідомив журналістам радник голови Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні