Категорія
Новини
Дата

Лідери НАТО завершують узгодження рішення щодо руху України до членства – Столтенберг

1 хв читання

Лідери країн НАТО фіналізують комюніке щодо України, остаточне погодження очікується за кілька годин. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час публічного форуму, який відбувається одночасно з самітом НАТО у Вільнюсі, пише ЄП.

Ключові факти

  • Столтенберг впевнений у позитивному формулюванні щодо членства України у комюніке саміту.
  • «Ви побачите точне формулювання за кілька годин, оскільки ми зараз фіналізуємо наше комюніке. Я вже говорив про певні елементи, які, як я очікую, будуть там присутні, але остаточне погодження – за лідерами, які саме будуть формулювання», – сказав генсек НАТО.
  • Він раніше нагадав, що у травні на зустрічі міністрів в Осло запропонував прибрати вимогу виконання Плану дій щодо членства України в Альянсі.
  • «Україна пройшла довгий шлях, відтоді як було ухвалене рішення 2008 року про наступний крок у вигляді ПДЧ. Відтоді Україна стала значно ближча до НАТО, і настав час відобразити це в рішеннях Альянсу», – заявив він.
  • «Я переконаний, що формулювання комюніке саміту будуть позитивними, буде сильний сигнал щодо України і шляху вперед до членства», – наголосив Столтенберг.

Контекст

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» та наблизять її до Альянсу.

Раніше, 10 липня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після дискусії країни-члени НАТО погодилися зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Напередодні стало відомо, що Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою. Чому на 502 добу повномасштабної війни Росії проти України ці «старожили» Альянсу все ще не готові прийняти Україну до НАТО, читайте тут.

Під час саміту НАТО у Вільнюсі планується зустріч президента США Джо Байдена із українським колегою Володимиром Зеленським, повідомив журналістам радник голови Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні