Джо Байден /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

США та Німеччина хочуть заблокувати швидкий вступ України в НАТО. Чому «старожилам» Альянсу так складно ухвалити доленосне для України рішення? CNN проаналізував аргументи за і проти

4 хв читання

Українська дилема НАТО Фото Getty Images

У столиці Литви Вільнюсі 11–12 липня пройде саміт НАТО, на якому Україна очікує отримати чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі. 10 липня стало відомо, що Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою. Чому на 502 добу повномасштабної війни Росії проти України ці «старожили» Альянсу все ще не готові прийняти Україну до НАТО? CNN зібрав аргументи за і проти, якими вони можуть керуватися при прийнятті остаточного рішення. Forbes вибрав головне

Тоді як деякі європейські союзники України підтримують вступ України в НАТО за прискореною процедурою, кілька «старожилів» Альянсу, серед яких і США, обережніші у своїй позиції щодо цього питання. Все через побоювання спровокувати прямий конфлікт із Росією.

«Не думаю, що всі члени одностайні щодо прийняття України в НАТО зараз, під час війни», – сказав президент США Джо Байден в інтервʼю CNN. Він підкреслив, що Альянсу потрібно представити «раціональний шлях» для членства України, але Київ ще не відповідає деяким вимогам для вступу. Зокрема – в питанні демократизації.

Україна не раз наголошувала на тому, що бʼється у війні Заходу проти російського експансіонізму й що ослабила головного ворога НАТО у Європі. Тому має моральне право на гарантії захисту, які дає членство у Північноатлантичному союзі.

Втім, навіть президент Володимир Зеленський розуміє, що Україну не приймуть, поки на її території точиться війна, про що він заявив під час спільної з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо пресконференції у Гельсінкі. Та це не змінює того, що країна хоче більшої конкретики щодо вступу в Альянс і гарантій безпеки. «Дуже важливо показати, що НАТО не боїться Росії», – сказав Зеленський в інтервʼю ABC News.

Доленосне рішення

Критики розширення НАТО на схід вважають, що цей процес принизив Москву, знову перетворив її на заклятого ворога Заходу і призвів до вторгнення в Україну.

А ось прихильники членства України в НАТО стверджують, що десятки років безпеки й територіальної цілісності, які було забезпечено колишнім країнам Варшавського договору, як-то Польща, Угорщина і Румунія, вказують на протилежне. Досвід цих країн є доказом того, що під захистом НАТО Україна нарешті буде у безпеці від майбутніх зазіхань Москви на неї.

Та й Литва, Латвія і Естонія, які до вступу до НАТО вважалися дуже вразливими щодо можливої російської агресії, на початку 2000-х не спровокували того, що критики приписують натівським амбіціям України.

Єнс Столтенберг і Гітанас Науседа

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розмовляє з президентом Литви Гітанасом Науседою під час пресконференції напередодні щорічного саміту НАТО у Вільнюсі, Литва

Аргументи за вступ України в НАТО

Головні аргументи за членство України повʼязані з гарантіями безпеки для країни.

  • Прихильники вступу України стверджують, що розмита обіцянка майбутнього членства у 2008-му стала приводом для президента РФ Володимира Путіна піти війною на Україну, поки вона ще не вступила в Альянс.
  • Вступ до НАТО прискорить демократичні процеси в Україні, які були під загрозою до війни.
  • Європейська армія із найбільшим досвідом бойових дій, яка має більшу чисельність, ніж більшість країн-членів, посилить військову потужність Альянсу.

«Лише завдяки членству в НАТО Україна зможе бути дійсно захищеною від повторної російської агресії, – сказали американські сенатори Ліндсі Ґрем і Річард Блументаль. – [Україна] бʼється проти корумпованого авторитарного режиму та заслуговує на безпечний і тривалий мир у складі НАТО».

Аргументи проти вступу України в НАТО

Зобовʼязання НАТО долучитися до війни в Україні. Приєднання України до Альянсу означає, що він повинен негайно втрутитися у війну для захисту нового партнера, зазначив в інтервʼю CNN Байден. Інакше зобовʼязання НАТО про колективну безпеку всіх членів буде порожньою балаканиною.

Обіцянка вступу України в НАТО після війни підкріплює виправдання Росією її агресії. Такий план зменшить шанси на закінчення війни в результаті переговорів, якщо не вдасться вибити Росію з території України військовим шляхом. До того ж це підтвердить безпідставні аргументи Путіна про те, що Захід спровокував війну заради того, щоб послабити Росію, перетягнувши Україну у свій табір.

Американські та європейські гарантії безпеки, які будуть виходити за межі допомоги із озброєнням України, змінять стратегічну картину у Західній Європі. Та й навіть вони не означають, що Кремль стане менш ворожим до Заходу та України у майбутньому. Але цілком можливо розробити план перетворення України на самостійно обороноздатну країну, як у випадку з Ізраїлем і Тайванем.

Страх перед війною з Росією. Багато аналітиків вважають, зокрема Бен Фрідман з аналітичного центру Defense Priorities, що США не повинні давати ніяких гарантій безпеки Україні у формі вступу в НАТО чи ще якихось договорів. За словами Фрідмана, захист України не дає нічого США й американцям, окрім ризику війни із ядерною державою. Риторика Байдена, який наголошує на необхідності уникнення прямого зіткнення з Росією, вказує на те, що він згоден із цією думкою.

Можливий брак політичної волі у майбутньому. Будь-які теперішні обіцянки про майбутні гарантії безпеки й вступ України до НАТО після війни у майбутньому можуть розбитися об нових лідерів країн, які не захочуть дотримуватися домовленостей. А відмова від обіцянок чи гарантій означає сумніви у риториці взаємного захисту НАТО і надійності Альянсу.

Дійсно, якщо у Білий дім повернеться Дональд Трамп, він навряд чи буде дотримуватися обіцянок Байдена. Він вже заявляє, що чинний президент США веде країну до Третьої світової війни проти Росії, а сам він зможе закінчити війну в Україні за 24 години. Враховуючи його прихильність до Путіна, можна тільки здогадуватися, як саме він збирається забезпечити швидкий мир в Україні.

Ймовірно, саме непевна політична ситуація в США вплинула на те, що Зеленський так активно прагне отримати конкретні й залізні гарантії для натівських амбіцій України на саміті НАТО у Литві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні