Джо Байден /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

США та Німеччина хочуть заблокувати швидкий вступ України в НАТО. Чому «старожилам» Альянсу так складно ухвалити доленосне для України рішення? CNN проаналізував аргументи за і проти

Українська дилема НАТО Фото Getty Images

У столиці Литви Вільнюсі 11–12 липня пройде саміт НАТО, на якому Україна очікує отримати чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі. 10 липня стало відомо, що Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою. Чому на 502 добу повномасштабної війни Росії проти України ці «старожили» Альянсу все ще не готові прийняти Україну до НАТО? CNN зібрав аргументи за і проти, якими вони можуть керуватися при прийнятті остаточного рішення. Forbes вибрав головне

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Тоді як деякі європейські союзники України підтримують вступ України в НАТО за прискореною процедурою, кілька «старожилів» Альянсу, серед яких і США, обережніші у своїй позиції щодо цього питання. Все через побоювання спровокувати прямий конфлікт із Росією.

«Не думаю, що всі члени одностайні щодо прийняття України в НАТО зараз, під час війни», – сказав президент США Джо Байден в інтервʼю CNN. Він підкреслив, що Альянсу потрібно представити «раціональний шлях» для членства України, але Київ ще не відповідає деяким вимогам для вступу. Зокрема – в питанні демократизації.

Україна не раз наголошувала на тому, що бʼється у війні Заходу проти російського експансіонізму й що ослабила головного ворога НАТО у Європі. Тому має моральне право на гарантії захисту, які дає членство у Північноатлантичному союзі.

Втім, навіть президент Володимир Зеленський розуміє, що Україну не приймуть, поки на її території точиться війна, про що він заявив під час спільної з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо пресконференції у Гельсінкі. Та це не змінює того, що країна хоче більшої конкретики щодо вступу в Альянс і гарантій безпеки. «Дуже важливо показати, що НАТО не боїться Росії», – сказав Зеленський в інтервʼю ABC News.

Доленосне рішення

Критики розширення НАТО на схід вважають, що цей процес принизив Москву, знову перетворив її на заклятого ворога Заходу і призвів до вторгнення в Україну.

А ось прихильники членства України в НАТО стверджують, що десятки років безпеки й територіальної цілісності, які було забезпечено колишнім країнам Варшавського договору, як-то Польща, Угорщина і Румунія, вказують на протилежне. Досвід цих країн є доказом того, що під захистом НАТО Україна нарешті буде у безпеці від майбутніх зазіхань Москви на неї.

Та й Литва, Латвія і Естонія, які до вступу до НАТО вважалися дуже вразливими щодо можливої російської агресії, на початку 2000-х не спровокували того, що критики приписують натівським амбіціям України.

Єнс Столтенберг і Гітанас Науседа

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розмовляє з президентом Литви Гітанасом Науседою під час пресконференції напередодні щорічного саміту НАТО у Вільнюсі, Литва

Аргументи за вступ України в НАТО

Головні аргументи за членство України повʼязані з гарантіями безпеки для країни.

  • Прихильники вступу України стверджують, що розмита обіцянка майбутнього членства у 2008-му стала приводом для президента РФ Володимира Путіна піти війною на Україну, поки вона ще не вступила в Альянс.
  • Вступ до НАТО прискорить демократичні процеси в Україні, які були під загрозою до війни.
  • Європейська армія із найбільшим досвідом бойових дій, яка має більшу чисельність, ніж більшість країн-членів, посилить військову потужність Альянсу.

«Лише завдяки членству в НАТО Україна зможе бути дійсно захищеною від повторної російської агресії, – сказали американські сенатори Ліндсі Ґрем і Річард Блументаль. – [Україна] бʼється проти корумпованого авторитарного режиму та заслуговує на безпечний і тривалий мир у складі НАТО».

Аргументи проти вступу України в НАТО

Зобовʼязання НАТО долучитися до війни в Україні. Приєднання України до Альянсу означає, що він повинен негайно втрутитися у війну для захисту нового партнера, зазначив в інтервʼю CNN Байден. Інакше зобовʼязання НАТО про колективну безпеку всіх членів буде порожньою балаканиною.

Обіцянка вступу України в НАТО після війни підкріплює виправдання Росією її агресії. Такий план зменшить шанси на закінчення війни в результаті переговорів, якщо не вдасться вибити Росію з території України військовим шляхом. До того ж це підтвердить безпідставні аргументи Путіна про те, що Захід спровокував війну заради того, щоб послабити Росію, перетягнувши Україну у свій табір.

Американські та європейські гарантії безпеки, які будуть виходити за межі допомоги із озброєнням України, змінять стратегічну картину у Західній Європі. Та й навіть вони не означають, що Кремль стане менш ворожим до Заходу та України у майбутньому. Але цілком можливо розробити план перетворення України на самостійно обороноздатну країну, як у випадку з Ізраїлем і Тайванем.

Страх перед війною з Росією. Багато аналітиків вважають, зокрема Бен Фрідман з аналітичного центру Defense Priorities, що США не повинні давати ніяких гарантій безпеки Україні у формі вступу в НАТО чи ще якихось договорів. За словами Фрідмана, захист України не дає нічого США й американцям, окрім ризику війни із ядерною державою. Риторика Байдена, який наголошує на необхідності уникнення прямого зіткнення з Росією, вказує на те, що він згоден із цією думкою.

Можливий брак політичної волі у майбутньому. Будь-які теперішні обіцянки про майбутні гарантії безпеки й вступ України до НАТО після війни у майбутньому можуть розбитися об нових лідерів країн, які не захочуть дотримуватися домовленостей. А відмова від обіцянок чи гарантій означає сумніви у риториці взаємного захисту НАТО і надійності Альянсу.

Дійсно, якщо у Білий дім повернеться Дональд Трамп, він навряд чи буде дотримуватися обіцянок Байдена. Він вже заявляє, що чинний президент США веде країну до Третьої світової війни проти Росії, а сам він зможе закінчити війну в Україні за 24 години. Враховуючи його прихильність до Путіна, можна тільки здогадуватися, як саме він збирається забезпечити швидкий мир в Україні.

Ймовірно, саме непевна політична ситуація в США вплинула на те, що Зеленський так активно прагне отримати конкретні й залізні гарантії для натівських амбіцій України на саміті НАТО у Литві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні