Єнс Столтенберг /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Чіткий шлях до членства». Столтенберг озвучив рішення саміту НАТО щодо України

1 хв читання

Єнс Столтенберг Фото Getty Images

Саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі. Про це 11 липня сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумком першого дня саміту Альянсу, пише ЄП.

Ключові факти

  • Союзники погодили пакет із трьох елементів, «які наблизять Україну до НАТО», повідомив Столтенберг. 
  • Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України, яка забезпечить перехід від радянських до натовських стандартів тренування та доктрин.
  • Другий елемент – утворення Ради Україна – НАТО, яка, за словами генсека, стане форумом для консультацій та ухвалення рішень, де «ми зустрічатимемось як рівні».
  • Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна стане членом НАТО, сказав Столтенберг. За його словами, вони також погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства. «Це змінить шлях України з двокрокового процесу до однокрокового процесу. Ми також дали зрозуміти, що оголосимо про запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови», – наголосив генсек.
  • Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

Контекст

Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

Столтенберг раніше заявив, що на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» та наблизять її до Альянсу.

10 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що після дискусії країни-члени НАТО погодилися зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Напередодні Зеленський дорогою на саміт НАТО відреагував на кулуарні розмови партнерів про те, що на саміті замість членства в Альянсі будуть обговорювати лише умови для запрошення України в НАТО.

«Ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України. Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових меж і для запрошення, і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України…», – наголошується в повідомленні.

«Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу», – припустив Зеленський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні