Єнс Столтенберг /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Чіткий шлях до членства». Столтенберг озвучив рішення саміту НАТО щодо України

Єнс Столтенберг Фото Getty Images

Саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі. Про це 11 липня сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумком першого дня саміту Альянсу, пише ЄП.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Союзники погодили пакет із трьох елементів, «які наблизять Україну до НАТО», повідомив Столтенберг. 
  • Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України, яка забезпечить перехід від радянських до натовських стандартів тренування та доктрин.
  • Другий елемент – утворення Ради Україна – НАТО, яка, за словами генсека, стане форумом для консультацій та ухвалення рішень, де «ми зустрічатимемось як рівні».
  • Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна стане членом НАТО, сказав Столтенберг. За його словами, вони також погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства. «Це змінить шлях України з двокрокового процесу до однокрокового процесу. Ми також дали зрозуміти, що оголосимо про запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови», – наголосив генсек.
  • Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

Контекст

Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

Столтенберг раніше заявив, що на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» та наблизять її до Альянсу.

10 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що після дискусії країни-члени НАТО погодилися зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Напередодні Зеленський дорогою на саміт НАТО відреагував на кулуарні розмови партнерів про те, що на саміті замість членства в Альянсі будуть обговорювати лише умови для запрошення України в НАТО.

«Ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України. Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових меж і для запрошення, і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України…», – наголошується в повідомленні.

«Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу», – припустив Зеленський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні