Категорія
Новини
Дата

Демпінг світових цін та інформкампанія. Посол Польщі розповів про слід Росії у блокаді кордону з Україною

1 хв читання

Блокада кордону з Україною польськими фермерами /Getty Images

Блокада кордону з Україною польськими фермерами Фото Getty Images

Росія намагається впливати на прикордонну кризу між Польщею та Україно. Зокрема, демпінгуючи світові ціни на агропродукцію та впливаючи інформаційно. Про це розповів посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтерв’ю Forbes Ukraine.

Ключові факти:

  • «Вперше в нашому інтервʼю я маю сказати, що «пальці» Росії тут теж є», – каже посол.
  • Вплив Росії не є прямим, але проявляється в інформаційній сфері, додає Гузи. Багато негативних постів у соцмережах існують тому, що росіяни або проросійські групи беруть участь в інформвійні. «Є перенесення уваги протесту з політики ЄС на нього. Це також ефективна робота Росії», – пояснює він.
  • Польські фермери не є проросійськими, за винятком одного дивака з проросійським плакатом, у Польщі немає значних проросійських сил, переконує він. «Але росіяни добре вміють експлуатувати реальні проблеми. Шукають слабкі місця, намагаються отримати від них користь або створити хаос. Вони дуже вмілі в цьому», – пояснює Гузи.
  • Протидіяти інформкампаніям росіян непросто, бо у Польщі є свобода слова, яку захищає судова система, каже посол. Росіяни використовують слабкі сторони демократій. «В Україні діє воєнний стан, тому протидіяти цьому простіше. У Польщі воєнного стану немає», – додає Гузи.
  • Інший вектор впливу росіян – економічний. «Багато людей питають, чому ціни на аграрну продукцію в ЄС сильно впали. Бо вони впали на світовому ринку, на який Росія продає зерно за демпінговою ціною», – пояснює він.

Контекст:

Прикордонна криза між Польщею та Україною триває понад рік: протести то вщухають, то набирають нових обертів, кордон блокували як польські перевізники, так і фермери. Наразі кордон блокують польські фермери, їхні актуальні вимоги більше стосуються невдоволення аграрною та зеленою політикою ЄС. Деталі кризи читайте у хронології польсько-української кризи від Forbes Ukraine.

Про те, що Росія намагається використати протести на кордоні, Forbes Ukraine розповідав і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні