Категорія
Новини
Дата

Демпінг світових цін та інформкампанія. Посол Польщі розповів про слід Росії у блокаді кордону з Україною

Блокада кордону з Україною польськими фермерами /Getty Images

Блокада кордону з Україною польськими фермерами Фото Getty Images

Росія намагається впливати на прикордонну кризу між Польщею та Україно. Зокрема, демпінгуючи світові ціни на агропродукцію та впливаючи інформаційно. Про це розповів посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтерв’ю Forbes Ukraine.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • «Вперше в нашому інтервʼю я маю сказати, що «пальці» Росії тут теж є», – каже посол.
  • Вплив Росії не є прямим, але проявляється в інформаційній сфері, додає Гузи. Багато негативних постів у соцмережах існують тому, що росіяни або проросійські групи беруть участь в інформвійні. «Є перенесення уваги протесту з політики ЄС на нього. Це також ефективна робота Росії», – пояснює він.
  • Польські фермери не є проросійськими, за винятком одного дивака з проросійським плакатом, у Польщі немає значних проросійських сил, переконує він. «Але росіяни добре вміють експлуатувати реальні проблеми. Шукають слабкі місця, намагаються отримати від них користь або створити хаос. Вони дуже вмілі в цьому», – пояснює Гузи.
  • Протидіяти інформкампаніям росіян непросто, бо у Польщі є свобода слова, яку захищає судова система, каже посол. Росіяни використовують слабкі сторони демократій. «В Україні діє воєнний стан, тому протидіяти цьому простіше. У Польщі воєнного стану немає», – додає Гузи.
  • Інший вектор впливу росіян – економічний. «Багато людей питають, чому ціни на аграрну продукцію в ЄС сильно впали. Бо вони впали на світовому ринку, на який Росія продає зерно за демпінговою ціною», – пояснює він.

Контекст:

Прикордонна криза між Польщею та Україною триває понад рік: протести то вщухають, то набирають нових обертів, кордон блокували як польські перевізники, так і фермери. Наразі кордон блокують польські фермери, їхні актуальні вимоги більше стосуються невдоволення аграрною та зеленою політикою ЄС. Деталі кризи читайте у хронології польсько-української кризи від Forbes Ukraine.

Про те, що Росія намагається використати протести на кордоні, Forbes Ukraine розповідав і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні