Події в Польщі мають очевидний російський слід. Є бажання урядів Польщі та України знайти рішення — Кулеба /пресслужба МЗС
Категорія
Новини
Дата

Події в Польщі мають очевидний російський слід. Є бажання урядів Польщі та України знайти рішення — Кулеба

пресслужба МЗС

Вдале загострення серед польських протестувальників на тему України — результат роботи спецслужб РФ. Польські партнери теж розуміють інформаційні зусилля Росії. Є бажання урядів Польщі та України знайти рішення цього конфлікту. Про це зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на Форумі «Україна. Рік 2024».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Те, що відбувається в Польщі — очевидний російський слід. Мета проста — зіграти на ситуації, щоб розколоти», — відмітив Кулеба.
  • «Коли виходить людина з плакатом, на якому написано: «Путін прийди, порядок наведи», очевидно, що вплив Росії», — розширив свою думку міністр на прохання Forbes Ukraine в кулуарах форуму.
  • За його словами, вдале загострення серед польських протестувальників на тему України — результат роботи спецслужб РФ.
  • «Польські партнери теж розуміють інформаційні зусилля Росії в середовищі польських протестувальників для того, щоб накручувати їх проти України», — зазначив він.
  • «Не думаю, що все буде так радикального погано: щось спрацює, щось ні. Головне, що є бажання урядів Польщі та України знайти рішення», відповів міністр на уточнювальне питання Forbes Ukraine про можливість запровадження Україною обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему.
  • Уряд Польщі перебуває у своїй складній ситуації, ми — у своїй, зазначив міністр. «Будуть переговори з усіх питань. Якщо теоретично ми побачимо, що в уряді Польщі немає бажання знаходити реальні рішення і вони підуть на обмеження щодо України, звісно, будемо йти на жорсткі дії зі свого боку», — каже Кулеба.
  • Які ж саме це можуть бути дії, поки міністр не коментує. «Не треба розпалювати вогонь цього конфлікту», — підкреслює Кулеба.

Ключові факти

23 лютого польські урядовці не приїхали на зустріч з українськими колегами на кордоні, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. Напередодні таку зустріч ініціював президент Володимир Зеленський. Водночас голова польського уряду Дональд Туск заявив, що Польща може посилити контроль за українською продукцією на кордоні.

Пізніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону – «План взаєморозуміння». Він складається з п’яти кроків.

Польські протестувальники продовжують обмежувати рух вантажним транспортним засобам автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська», «Медика – Шегині», «Зосін – Устилуг», «Долгобичув – Угринів» та «Корчова – Краківець». У пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускають навіть небезпечні, гуманітарні вантажі та ті, що швидко псуються.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, щоб розблокувати кордон. 

23 лютого на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі висипали з вагонів українську агропродукцію. Зерновози з ріпаком прямували транзитом через Польщу до Німеччини.

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні