Категорія
Новини
Дата

По €700 000 на компанію. Члени ЕВА оцінили збитки від протестів на кордоні

Через блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні 67% топменеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації повідомили про відчутні наслідки для бізнесу, йдеться в опитуванні ЕВА. За даними 36 учасників опитування, загальна сукупна сума збитків від початку страйків склала принаймні €24,8 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У перерахунку на одну компанію йдеться про майже €700 000 збитків у середньому.
  • Протести суттєво вплинули на вартість логістики, 98% опитаних компаній повідомляють про зростання цін на послуги транспортування продукції. 
  • Водночас 57% опитаних компаній втратили замовлення через блокування кордону. В середньому компанії відчули падіння замовлень на рівні 25%. До того ж страйки негативно вплинули на плани половини опитаних компаній щодо розширення чи розвитку бізнесу.
  • Варто зазначити, що страйки впливають на діяльність як експортерів, так і імпортерів. Серед компаній, що взяли участь у опитуванні, 66% ведуть експортну діяльність та 91% проводять імпортні операції.
  • Крім прямих фінансових втрат, компанії повідомляють про негативний вплив протестів на поточні і майбутні контракти компаній, шкоду діловій репутації, створення загрози продовольчому забезпеченню, порушення ланцюгів постачань, зростання цін та зменшення конкурентоздатності, зростання складських затрат та перенавантаження складів, загрозу зупинки виробництва та навіть закриття підприємств. 

Контекст

Спеціальне опитування щодо економічного впливу страйків на бізнес проводились у період лютий–березень 2024 року. Участь узяли фахівці 44 членських компаній Асоціації. 

Протести на на польсько-українському кордоні тривають уже понад чотири місяці. Внаслідок блокувань рух пунктами пропуску для вантажного транспорту значно ускладнений.

Станом на 12 березня польські фермери повністю перекрили рух вантажівок на виїзд з України за напрямами пунктів пропуску «Шегині», «Ягодин», «Угринів» та «Устилуг». З 13 березня польські фермери планують поновити протест у напрямку пункту пропуску «Корчова – Краківець». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні