Категорія
Новини
Дата

Росія несе втрати та просить про перемовини. Головні події доби

Четверту добу російські військові несуть величезні втрати. Україна натомість вистояла – жодного великого міста не втрачено. Тепер наша країна може висувати свої умови на перемовинах, які відбудуються на білорусько-українському кордоні, десь у районі річки Припʼять. Forbes зібрав головні події доби

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Противник повністю припинив рух на північно-західному напрямку Києва, заявив опівночі 28 лютого радник голови Офісу президента Олексій Арестович. Деякі підрозділи відходять. Українська артилерія проводжає гостей новими ударами.

На Чернігівському та Сумському напрямках – тиша. На Харківському після спроби увійти вглиб міста сили противника перетворились на купу брухту. Ситуацію щодо Куп’янська з’ясовують – обласна прокуратура розпочала розслідування проти мера Генадія Мацегори за фактом посягання на територіальну цілісність України.

Волноваху відбили потужною контратакою. Маріуполь тримається. Бердянськ Запорізької області, на жаль, зайнятий противником.

Протягом доби противник здійснив кілька ракетних ударів – по Києву, Житомиру, Запоріжжю. Використав ракетний комплекс «Іскандер» – ракета з білоруського Гомеля потрапила в аеропорт Житомира.

Росіяни стягують невеликі резерви з Криму в бік Херсона. З десяток російських десантних кораблів шукають пригод у морі в районі Одеси. Вони їх знайдуть, обіцяє Арестович. Сили є – за дві доби до ЗСУ та підрозділів тероборони надійшло понад 100 000 резервістів. І наша країна отримає від ЄС летальну зброю на €450 млн.

Втрати

Легендарний український пілот «Привид Києва» вже збив 10 ворожих літаків. Грізну чеченську групу «V» у Бучі з понад 100 одиниць техніки знищено вщент. Український «Байрактар» потрощив російський «Бук» у Житомирській області. Ракетою такого ЗРК було збито малайзійський «Боїнг» у небі над Донбасом у 2014 році. Тоді загинуло три сотні людей.

Втрати противника, за даними Генштабу ЗСУ, – понад 4500 осіб (приблизно 1500 – вбитими). У Росії вперше визнали загибель російського військового в Україні – голова Дагестану Сергій Меліков повідомив про смерть кадрового офіцера Нурмагомеда Гаджимагомедова.

Росіяни тікають пішки – сотні несправних броньованих машин та танків покинуто вздовж доріг по всій території України. Вони вже втратили близько 150 танків, понад 700 ББМ, 50 гармат, один ЗРК «Бук», чотири «Гради», 60 заправних цистерн, два БПЛА, два кораблі/катери, 27 літаків та 26 вертольотів. 

На жаль, Україна також понесла непоправні втрати: 352 загиблих, з яких 14 дітей. Поранених – 1684, з них 116 дітей. Росіяни підірвали нафтобазу у Василькові, газопровід у Харківській області та поцілили ракетою у сховище радіоактивних відходів «Радон», але, на щастя, пошкодили лише паркан. Знищили найбільший літак світу Ан-225 «Мрія», проте в Укроборонпромі запевнили, що він буде відновлений за кошти окупанта. 

Допомога та санкції

ЄС, США, Велика Британія та Канада вводять нові санкції проти Росії. Низку російських банків відключать від SWIFT, активи російського центробанку заморозять, а російські олігархи не зможуть використовувати свої фінансові активи в західних країнах. Розглядаються санкції проти російських мільярдерів.

Повітряний простір ЄС для російських літаків закривається. Туреччина закриває протоки Босфор і Дарданелли для російських військових кораблів.

Російська економіка – на межі. Курс долара у російському Тінькофф Банку підскочив удвічі – до 154 рублів.

Дістається і посібнику окупантів – Білорусі. ЄС запроваджує санкції проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та торговельні обмеження. Хакери атакували білоруську залізницю.

Лукашенко погрожує доєднатись до агресора, хоча вже віддав свою країну під плацдарм для російських військ. Білоруси це рішення не підтримують і вийшли на акції підтримки України.

Перемовини

Росія просить про перемовини. Делегація РФ чекає у білоруському Гомелі з ранку неділі. Проте, через неготовність нашої країни вести перемовини на території союзників агресора, локацію перенесли на українсько-білоруський кордон, у район річки Припʼять.

Лукашенко зателефонував президентові України Володимиру Зеленському та пообіцяв, що на час проїзду, переговорів і повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі.

Росія готова проводити переговори без будь-яких попередніх умов та ультиматумів, говорить міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, і це вже перемога для України.

Зеленський не дуже вірить в результативність цих перемовин, проте погодився, щоб у жодного українця не було сумніву, що не намагався зупинити війну. Дії Зеленського у протистоянні з Росією, за результатами опитування групи «Рейтинг», підтримують 91% українців.

Президент країни-агресора Володимир Путін продовжує підвищувати ставки – погрожує ядерною зброєю. За свої дії він відповідатиме у Гаазі – Україна офіційно направила позов до Міжнародного суду ООН, пропонуючи призначити слухання вже наступного тижня.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні