Категорія
Новини
Дата

«Деолігархізація виглядає завершеною». Телеканал Ахметова «Україна 24» закриває програму «Велика деолігархізація»

Рінат Ахметов. /Getty Images

Рінат Ахметов. Фото Getty Images

«Україна 24» зняла з ефіру програму «Велика деолігархізація», присвячену реформі президента Володимира Зеленського – деолігархізації. Офіційна позиція каналу: проєкт зник з ефіру, бо «зник сам предмет розгляду»

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Юлія Мендель, колишня прессекретарка президента, була співавторкою програми і разом з Дмитром Белянським висвітлювала дії президента та урядовців, які впливають на бізнес так званих олігархів. Епізоди аналітичної програми мали виходити щосуботи хоча б до прийняття закону №5599 про олігархів. На сьогодні проєкт закону пройшов лише перше читання.

Однак «Велика деолігархізація» вийшла в ефір усього 10 разів – з 3 липня по 4 вересня 2021 року – і програму закрили. Мендель дізналася про раптове рішення постфактум. «Зі мною це не обговорювали, я була за кордоном і дізналася про все з анонсу», – каже вона.

Рішення закрити програму Белянський прийняв одноосібно, коли прочитав, що законопроєкт нібито визнали неконституційним. «Якщо законопроєкт №5599 неконституційний, то і деолігархізація в Україні виглядає завершеною», – каже він у пресрелізі телеканалу, посилаючись на прохання омбудсменки з прав людини Людмили Денисової відправити законопроєкт до Венеційської комісії перед другим читанням. За його словами, парламент буде не менше місяця вирішувати це питання, і тема втратить масштаб.

Омбудсменка Денисова здивована такою інтерпретацією своєї заяви. На її думку, журналісти «України 24» поспішили з висновками про неконституційність законопроєкту. «Частина норм у проєкті закону дійсно не відповідають Конституції, – каже омбудсменка. – Наприклад, визнання людини олігархом за майновими ознаками – це порушення статті 24». Але, за її словами, рішення про конституційність закону може приймати лише Конституційний суд і лише якщо закон прийняли в цілому.

Один із авторів законопроєкту про деолігархізацію Денис Малюська, міністр юстиції України, також здивований переконаннями Белянського, що народні депутати відкладуть друге читання через суперечки про доцільність відправляти текст до Венеційської комісії. «Це чутки, які розносять критики законопроєкту, – каже він. – Є кілька наших технічних правок і сотні спам-правок від лобістів олігархів. Зараз депутати сідають за їх розгляд». За словами Малюськи, депутати приймуть закон восени.

Дмитро Разумков, голова Верховної Ради, відправить законопроєкт, і прийняття закону відкладуть на два-три місяці, вважає політичний експерт і телекритик Дмитро Литвин. За його словами, затягування вигідне Ахметову, якого закон може офіційно визнати «олігархом», а Разумков таким чином може заручитися підтримкою Ахметова перед майбутніми виборами. Ахметову тепер невигідно роздмухувати цю тему і привертати зайву увагу до слова «олігарх», каже телекритик.

Показники «Великої деолігархізації» на офіційному YouTube-каналі доволі скромні: від 1700 до 5300 переглядів на епізод. Для порівняння, головне шоу телерадіокомпанії «Україна» з Василем Головановим, набирає по 70 000–120 000 переглядів.

Верховна Рада 1 липня прийняла в першому читанні законопроєкт Зеленського про обмеження впливу олігархів. Готуючи його до другого читання, депутати внесли 1257 правок. Закон вводить поняття «олігарх» та передбачає реєстр таких осіб. До олігархічного реєстру можуть потрапити особи, які відповідають трьом із чотирьох критеріїв: бере участь у політичному житті, володіє ЗМІ, займає монопольне становище в індустрії та розпоряджається активами у 2,2 млрд грн ($84 млн).

Особи, які потраплять до реєстру олігархів, будуть зобов’язані декларувати майно, їм заборонять брати участь у приватизації та фінансувати політичні партії. Чиновників зобов’яжуть повідомляти про контакти з олігархами або їхніми представниками. Реєстр дасть змогу правоохоронцям відстежувати рух коштів і майнових прав олігархів.

Статус олігарха, відповідно до пропозицій Офісу президента, буде надавати РНБО. Мета закону, за словами Малюськи, обмежити вплив на політику та суспільство бізнесменів, які оперують мільярдними статками. За його словами, це стосується Ріната Ахметова, Юрія Бойка, Костянтина Жеваго, Ігоря Коломойського, Вадима Новинського, Віктора Пінчука, Петра Порошенка та Дмитра Фірташа.

Аби бути виключеними з олігархічного списку, бізнесмени мають закрити чи продати свої телеканали, пропонують автори закону. Ахметов, Коломойський, Пінчук та Фірташ разом володіють 27 із 44 загальнонаціональних телеканалів України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні