Депутати придумали податок на криптовалюту. Який він буде і коли з'явиться /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Депутати придумали податок на криптовалюту. Який він буде і коли з'явиться

Getty Images

Депутати пропонують пільгове оподаткування для криптоактивів, щоб вивести з тіні ринок і залучити до нього нових інвесторів

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Міністерство цифрової трансформації і ряд народних депутатів представили свою версію законопроєкту про оподаткування віртуальних активів – ключову умову для легалізації криптовалюти в Україні. Законопроєкт №3637 може ввести в українське правове поле поняття «віртуального активу». Однак для його легалізації депутати також повинні внести зміни в Податковий кодекс.

Автори законопроєкту визначають «віртуальний актив» так: це сукупність даних у цифровій формі, які мають ціну.

Законопроєкт пропонує обкладати компанії 5-процентним податком на прибуток за операції з криптовалютою. Фізособи, крім цих 5%, повинні будуть платити ще 5% прибуткового податку і 1,5% військового збору.

Більш низька ставка порівняно з 18% звичайного податку на прибуток покликана вивести з тіні операції з віртуальними активами і залучити в Україну іноземні інвестиції, пов'язані з цим ринком, йдеться в презентації законопроєкту від Мінцифри.

Об'єкт оподаткування – різниця між доходом від продажу віртуального активу та витратами на його придбання або створення. Компанії повинні окремо відображати фінансові показники від таких операцій у своїй звітності.

ПДВ для операцій з криптовалютою відсутній. Цьому є кілька пояснень:

  • Віртуальні активи не мають собівартості, їх ціна визначається попитом і пропозицією. Процесу створення доданої вартості немає.
  • Такі активи мають високу швидкість обігу, що не впливає на їх характеристики, в тому числі за умови зміни власника.
  • У США, Канаді, Японії, Німеччині, де віртуальні активи вже легалізовано, ПДВ немає.

Текст законопроєкту є в розпорядженні Forbes. Група народних депутатів вже подала його до Верховної Ради, але проєкт ще не зареєстрований у парламенті, говорить Костянтин Ярмоленко, глава групи радників міжфракційного об'єднання народних депутатів Blockchain4Ukraine. Глава фінансово-податкового комітету парламенту Данило Гетманцев говорить, що депутати також працюють над альтернативними законопроєктами.

Гетманцев вважає, що роботу над податковою частиною змін депутати встигнуть закінчити до кінця 2021 року. Такі самі терміни як мету називав і один із авторів законопроєкту про легалізацію віртуальних активів нардеп Олексій Жмеренецький. Крім змін у Податковий кодекс депутатам також потрібно врахувати пропозиції президента Володимира Зеленського до основного законопроєкту. 6 жовтня Зеленський застосував вето і відкликав закон, прийнятий Верховною Радою на початку вересня, і відправив на доопрацювання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні