Китай оголосив операції з криптовалютою незаконними. Чи здатна країна обвалити світовий ринок крипти /Getty Images/Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Китай оголосив операції з криптовалютою незаконними. Чи здатна країна обвалити світовий ринок крипти

Getty Images/Shutterstock

Народний банк Китаю опублікував заяву, в якій визнав усі криптовалютні транзакції у країні незаконними. На фоні новини вартість біткоїна одразу впала на 5,5% (до $41 000), а Ethereum – на 7,8% (до $2800). Чому Китай прийняв таке рішення і що чекає на крипту тепер

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Тільки активи, випущені фінансовими органами влади, можуть бути платіжним засобом, зазначає Народний банк. Торгівля, обмін, фінансування випуску токенів тепер вважатимуться незаконними. За словами представників банку, біткоїн та інші криптовалюти порушують економічний і фінансовий порядок, сприяють відмиванню коштів і появі фінансових пірамід.

Діяльність закордонних криптосервісів у Китаї також забороняється. Правоохоронні органи притягатимуть користувачів криптовалюти до кримінальної відповідальності, пише BBC.

Китай заборонив торгівлю криптовалютами ще у 2019 році, але іноземні онлайн-біржі продовжували свою роботу в країні. У рейтингу країн, що найактивніше використовують крипту, КНР досі посідає 13-те місце. Роком раніше вона була четвертою. Причина падіння в рейтингу – скорочення об’ємів прямої торгівлі криптовалютами без посередництва, пише блокчейн-компанія Chainalysis.

Боротьба за китайський криптоюань

Регулятор також посилює контроль над видобутком біткоїну, щоб нібито зменшити викиди CO2. У квітні 2021-го на Китай припадало 46% світового майнінгу криптовалют. З квітня 2019-го частка скоротилася на 30%. «Китай радше зачищає поле під власний криптоюань, ніж дійсно піклується про екологію», – каже Артем Афян, керуючий партнер Juscutum.

КНР веде розробку криптоюаня з 2014 року. У жовтні 2019-го голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що розвиток технології блокчейн – одне із пріоритетних завдань держави. У тому ж році криптоюань запустили в тестовій версії. «Крипту забороняють, щоб вона не створювала конкуренцію криптоюаню», – говорить Михайло Чобанян, засновник української біржі криптовалюти kuna.io.

Емітентом цифрової валюти буде Центральний банк. На відміну від інших криптовалют, блокчейн буде централізованим і відбуватиметься з одного сервера. Це дозволить державі контролювати фінанси населення. «Децентралізовані криптовалюти такі як біткоїн створюють великий ринок грошей, непідконтрольний нікому», – каже Чобанян.  

Центральний Банк заявляв, що планує активно використовувати криптоюань уже у 2022 році під час Олімпійських ігор у Пекіні. Країна намагається збільшити позитивний ефект від друку юанів для національної економіки й стримати його девальвацію, говорить керуючий партнер HUG’s Ерік Найман. «Для цього вони забороняють блогерам писати про валютний ринок, а також зупиняють витік капіталу в крипту», – каже він.

Після повноцінного запуску всередині країни Китай вийде з цифровим юанем на світовий ринок, щоб конкурувати з доларом за світові платежі, говорить Чобанян. Цього чекають інвестори. «Бізнес зацікавлений потримати в портфелі такий актив», – каже Афян. 

Розробкою криптовалюти, підконтрольної центробанку, займається не один Китай. Центральні банки Швеції, Естонії, Росії, Японії й України також заявляли про створення цифрової валюти. Однак демократичні країни, за словами Чобаняна, на відміну від авторитарних, не будуть забороняти децентралізовані криптовалюти. «Світ поділиться на дві частини: ті, хто бояться крипти, і ті, що намагатимуться на цьому заробити. – каже Чобанян. – На щастя, Україна буде другою». 

Реакція інвесторів

Нові заборони Китаю вже вплинули на вартість криптовалюти. Біткоїн подешевшав до $41 000, а Ethereum до $2800, але потім відновилися до $42 000 і $2860 відповідно. Для інвесторів таке падіння ціни – це позитив, говорить трейдер Олег Попов. «Я заробляю на волатильності: як на падінні, так і на рості, – каже він. – Мої портфелі вже просіли, але це ненадовго».

Одного Китаю зараз мало, щоб обвалити ціни на крипту, говорить Найман. «Сальвадор купує великі об’єми на просадці ціни, а Twitter увів функцію чайових біткоїнами, – каже він. – Це відкриває нові можливості для швидких і майже безкоштовних платежів». Відправити «чайові» можна буде тим блогерам, які підключили цю функцію. У них у профілі буде відображатися спеціальний значок.

«Ціни на криптовалюти відновляться до попередньої позначки, але подальший ріст буде залежати від того, як Китай вийде з кризи з Evergrande», – каже Чобанян. Другий за величиною забудовник Китаю Evergrande близький до дефолту. Загальний обсяг його заборгованості – понад $300 млрд. Дефолт компанії може спровокувати «ефект доміно» в будівельному секторі Китаю, який займає майже 25% ВВП країни та є важливим для глобального попиту на сировинні товари. Подальший розвиток подій залежить від дій китайського уряду.

Коли стало відомо про борги Evergrande, інвестори почали продавати ризиковані активи, включно з криптовалютами, пише The Wall Street Journal. За добу з 20 на 21 вересня біткоїн подешевшав на майже $3500 до $42 330.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні