Категорія
Новини
Дата

Держава спрямувала на відновлення житла 1,6 млрд грн. Поки що відбудовують лише легко пошкоджені будинки

Уряд спрямував 1,6 млрд грн на відновлення житла в регіонах, що постраждали від воєнних дій. Про це в інтерв’ю для РБК-Україна розповів прем’єрміністр України Денис Шмигаль.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Держава почала перший етап — оперативне відновлення, у ході якого відбудовують не сильно зруйновані будинки: пошкоджені вікна, двері, дах тощо. Повністю зруйновані будівлі поки що не відновлюють. «Йде війна, все може бути повторно ще раз зруйновано. Тому сьогодні починати велике відновлення і великі проєкти ризиковано. Треба завершити війну, вигнати агресора з нашої держави і тоді активно розпочати відновлення зовсім по-іншому», – сказав Шмигаль.
  • Паралельно відновлюють критичну інфраструктуру, розповів премʼєрміністр. Зруйновані мости замінюють понтонними мостами, тимчасово латають дороги, відновлюють залізницю.
  • Після завершення воєнних дій почнеться другий етап відновлення. «Буде певний етап інвентаризації збитків, розробки проєктно-кошторисних документацій, узгоджень із партнерами, які будуть брати участь. Ми хочемо, щоб партнери за регіональним принципом взяли участь у відновленні України. Наприклад, Данія погодилася відновлювати Миколаїв. Уже з десяток країн сказали, що вони хочуть відновлювати», – пояснив очільник уряду.
  • Третій етап – це повний план відновлення України, який передбачає структурні зміни. «Не просто відбудову будівель, а взагалі зміну парадигми нашої держави – відбудова та відновлення разом із нашими партнерами за регіональним і параметричним принципами. Тобто ми кличемо партнерів, кажемо, давайте відновлювати разом, і даємо параметри», – сказав Шмигаль.

Контекст

За даними уряду, в Україні 7 млн осіб є внутрішньо переміщеними особами. З них оформлених 2,66 млн. Допомогу отримали 841 000 сімей. Станом на 22 квітня до додатку «Дія» вже надійшло понад 100 000 заявок про пошкоджене майно в Україні через напад Росії. 15 квітня повідомлялося, що через військову агресію РФ в Україні знищено чи пошкоджено майже 6800 житлових будинків

Офіс президента та уряд планують викупити частину квартир у недобудовах, щоб поселити в них громадян, які втратили житло через війну. Потенційні масштаби проєкту – щонайменше $5 млрд. 

Для відбудови Україна має намір використати російські міжнародні резерви – $300 млрд. Разом з активами російських олігархів – це $500 млрд, розповів Шмигаль. Раніше говорилося, що президент США Джо Байден готовий конфіскувати майно російських олігархів на користь України.

Також США розглядають можливість передачі Україні заморожених активів російського центробанку, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен на засіданні сенатського комітету з питань асигнувань.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні