Категорія
Новини
Дата

Державні облігації України подорожчали на 50% за два місяці

Державні облігації України зросли в ціні за останні два місяці, оскільки інвестори стали більш оптимістичні щодо того, яку частину своїх грошей вони отримають назад внаслідок можливої реструктуризації боргу, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Доларові облігації з терміном погашення у вересні 2025 року нині торгуються за ціною 31 цент за долар порівняно з 20 центами на початку червня. Інші облігації в іноземній валюті продемонстрували аналогічне зростання.
  • Ціни зросли на понад 50% з початку червня, що зробило українські облігації одними з найкращих на світових ринках із фіксованим доходом цього року, оскільки стабільний потік іноземної допомоги підтримує валютні резерви Києва, тоді як прогнози економіки країни останнім часом стали гіршими. 
  • За даними центрального банку, опублікованими раніше цього тижня, золотовалютні резерви Києва зросли до рекордно високого рівня в $41,7 млрд, оскільки фінансова допомога від західних країн продовжує надходити.
  • Інвестори кажуть, що червневий перегляд МВФ своєї чотирирічної кредитної програми Україні на суму $15,6 млрд також сприяв недавньому ралі.
  • Наприкінці червня МВФ дав зрозуміти, що економіка України має зрости на 1–3% у 2023 році, що покращило попередні прогнози, які вказували на 3%-ве скорочення цього року. Російське вторгнення призвело до падіння ВВП України на 29% минулого року.
  • Згідно з даними, зібраними Bloomberg, найбільшими власниками єврооблігацій України є BlackRock, Pimco та Fidelity.

Контекст

21 червня міністр фінансів Сергій Марченко на Міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) у Лондоні повідомив, що на початку року Україні вдалося залучити на фінансування дефіциту держбюджету $20 млрд. Загалом від початку війни залучили $51 млрд.

Частка міжнародної допомоги у бюджеті на 2024-й буде не меншою, ніж цього року, повідомив в інтервʼю «Радіо Свобода» Марченко. За його словами, вона так само становитиме $42 млрд.

За словами голови Національного банку Андрія Пишного, наступного року Україна розраховує щонайменше на $37 млрд. Він додав, що український бюджет має дефіцит на рівні 26% ВВП. Минулого року Україна отримала понад $32 млрд міжнародної допомоги.

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету, повідомив голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні