Міжнародна допомога в бюджеті-2024 очікується на рівні $42 млрд – Марченко /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Міжнародна допомога в бюджеті-2024 очікується на рівні $42 млрд – Марченко

надано пресслужбою

Частка міжнародної допомоги у бюджеті на 2024-й буде не меншою, ніж цього року, повідомив в інтервʼю «Радіо Свобода» міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, вона так само становитиме $42 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Зараз $42 млрд у нас – зовнішні потреби, в зовнішньому фінансуванні. На наступний рік ми плануємо не меншу суму. Чому? Тому що бюджет сектору безпеки й оборони ми будемо планувати на рівні 2023 року: 1,6 трлн грн зараз», – сказав міністр.
  • Марченко додав, що це ще не остаточна цифра. «Це наші видатки, які ми маємо фінансувати самі. І тому зараз у мене жодних підстав немає, щоб подавати бюджет на сектор безпеки і оборони менший», – розповів він.
  • За словами міністра, запланована фінансова допомога від партнерів «не даність», і наразі не всі надходження від міжнародних партнерів підтверджені. 
  • «На 2024 рік поки що є розуміння лише, що в нас є допомога від ЄС. €50 млрд на чотири роки. Є МВФ, який нам допомагає зібрати ці зобов’язання. Сподіваюся, що будуть США», – зазначив він. 

Контекст

Єврокомісія пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі 20 червня.

21 червня Марченко на Міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) у Лондоні повідомив, що на початку року Україні вдалося залучити на фінансування дефіциту держбюджету $20 млрд. Загалом від початку війни залучили $51 млрд.

Цьогоріч Україна очікує на $42 млрд міжнародної допомоги, наступного року розраховує щонайменше на $37 млрд, заявив голова Національного банку України Андрій Пишний, передає «Укрінформ». За словами Пишного, український бюджет має дефіцит на рівні 26% ВВП. У минулому році Україна отримала понад $32 млрд міжнародної допомоги.

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету, повідомив ЕП голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні