За перше півріччя на оборону пішло 672 млрд грн, або 48% всього бюджету. Це більше, ніж планували /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

За перше півріччя на оборону пішло 672 млрд грн, або 48% всього бюджету. Це більше, ніж планували

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету, повідомив ЕП голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Прямі видатки на ЗСУ (військове забезпечення, оплата товарі і послуг) склали 672,2 млрд грн або 47,7% видатків загального фонду державного бюджету», – написав Гетманцев, додавши, що це більше, ніж за підсумками минулого року, коли такі видатки сягнули 45,1%.
  • За даними Мінфіну, видатки загального фонду держбюджету у першому півріччі склали 1408,3 млрд грн. 
  • З них 40,4% спрямували на оплату праці з нарахуваннями; 24,2% – пішли на оплату товарів і послуг; 18,8% – на соціальне забезпечення; 8,3% – на обслуговування державного боргу і 6% – на трансферти місцевим бюджетам.
  • За підсумками першого півріччя доходи загального фонду держбюджету за виключенням безповоротної міжнародної допомоги (грантів) склали 599,8 млрд грн. 
  • Гетманцев зазначив, що близько 30% бюджету на оборону фінансується із спецфонду, в тому числі за рахунок грантів і благодійних внесків, які не є регулярними надходженнями. Зокрема, йдеться про спецрахунок НБУ на потреби ЗСУ, Європейський фонд миру, грошову військову допомогу від союзників. 
  • Загальні видатки тільки на оборону по загальному і спеціальному фонду сягають 150 млрд грн в місяць або 5 млрд грн на день. 

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» із посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 

12 квітня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% буде спрямовано на сектор національної безпеки і оборони.

З початку року Україні вдалося залучити на фінансування дефіциту держбюджету $20 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на Міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) у Лондоні. Загалом від початку війни залучили $51 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні