Категорія
Новини
Дата

В Україні досі не конфіскували майже 90 компаній російських бізнесменів, які обслуговують ВПК РФ – Trap Aggressor

Російським бізнесменам, які працюють з Кремлем, досі належать щонайменше 88 компаній в Україні, що працюють у таких сферах, як енергетика, логістика, промисловість, готельний бізнес тощо, повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Досі не конфіскованими залишаються комерційні компанії, що прямо чи опосередковано належать 25 російським бізнесменам, які обслуговують роботу військово-промислового комплексу РФ.
  • Зазначається, що серед найбільших власників бізнесу в Україні – російський олігарх Михайло Фрідман. Після націоналізації Альфа-Банку в Україні наразі він прямо чи опосередковано володіє частками у структурі власності мобільного оператора «Київстар», підприємств з виробництва води «Моршинська» та «Миргородська», компанії «Альфа Страхування» тощо. 
  • Аналітики StateWatch вказують на те, що компанії російської групи «Альфа» Фрідмана фінансували російські військові заводи, а також надавали послуги страхування для Росгвардії, яка причетна до окупації українських територій.  
В Україні досі не конфіскували майже 90 компаній російських бізнесменів, які обслуговують ВПК РФ – Trap Aggressor /Фото 1

Інфографіка: Trap Aggressor

В Україні досі не конфіскували майже 90 компаній російських бізнесменів, які обслуговують ВПК РФ – Trap Aggressor /Фото 2

Інфографіка: Trap Aggressor

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Інший російський олігарх Олексій Мордашов продовжує володіти в Україні туристичним агентством Tui та компанією «Северсталь Дистрибуція». Російська корпорація «Северсталь» Мордашова постачала російським заводам ВПК понад 10 марок сталі. 
  • Російсько-грецький бізнесмен і власник морського порту Салоніки у Греції Іван Саввіді володіє в Україні компанією з виробництва продукції із пластмаси «Пентопак» та компанією з торгівлі «Атлантіс-Пак Україна», які раніше були арештовані та передані до АРМА. Федерація бізнесмена «Греки Росії», яку фінансує Саввіді, передала автомобілі підвищеної прохідності та генератори терористичним структурам і ватажку так званої ДНР Денису Пушиліну.
  • Вагіт Алекперов, Алішер Усманов та Юрій Ковальчук також підсилюють агресора і мають досі не конфіскований бізнес в Україні.
  • У списку є і засновник «Яндекса» Аркадій Волож, який 10 серпня засудив повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Сенс Банку. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Сенс Банку. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Сенс Банку.

Мінфін вже сформував правління та наглядову раду Сенс Банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні