Категорія
Новини
Дата

Держпродспоживслужба скасує штраф на 326 млн грн для «Нової Пошти». Голова відомства пообіцяла розібратися з «винуватцями» скандалу

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька заявила, що штраф на 325,85 млн грн для «Нової Пошти» буде скасовано. Напередодні підприємство звинуватили в створенні перешкод у розслідуванні скарг споживачів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідне рішення Магалецька ухвалила після внутрішнього розслідування, ознайомлення з відеофіксацією та консультацією з юристами.
  • З «винуватцями» скандалу пообіцяла розібратися. «Мене особисто цікавлять мотиви такого рішення», — підкреслила вона.
  • Також голова Держпродспоживслужби наголосила на необхідності терміново міняти законодавство. «Інакше такі випадки можуть повторитися через виконавців на місцях. Сьогодні матиму особисту зустріч із представниками «Нової Пошти» та бізнес-спільноти», – зазначила Магалецька.
  • Також Міністерство економіки засудило застосування максимальних санкцій до НП та накладення на компанію штрафу в 326 млн грн і заявило про намір провести службову перевірку.

Контекст

Навесні 2021-го співробітники харківського відділення Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів прийшли з позаплановою перевіркою на відділення «Нової Пошти» №49 (Харків) і №3 (Чугуїв, Харківської області). Привід – скарги від двох клієнтів на те, що на пошті пошкодили посилку вартістю 500 грн, і на те, що клієнта обрахували на відділенні.

В ході перевірок, за словами державної служби, «Нова Пошта» не надала необхідні документи, і було неможливо перевірити достовірність звернення громадян. Як наслідок, підприємство звинуватили в створенні перешкод у розслідуванні і нарахували штраф у майже 326 млн грн. В Держпродспоживслужбі пояснили, що сума складається з двох штрафів: відділення №49 оштрафували на 151 млн грн, а №3 – на 174 млн грн.

Пізніше «Нова Пошта» заявила, що вважає штраф занадто великим та оскаржуватиме його в суді. За словами керуючого партнера юридичної компанії Grishakov Law Company Олександра Гришакова, за законом максимальний штраф, передбачений законом, не може перевищувати $5 млн (за курсом на 1 червня 2021-го – 136 млн грн).

Важливі цифри

Штраф, виписаний НП, входить до десятки найбільших за останні три роки. У 2019 році Антимонопольний комітет України оштрафував учасників ринку тютюну на 6,5 млрд грн за антиконкурентні дії. В 2021-му Верховний Суд України скасував накладені на табачників штрафи. В 2021-му АМКУ виписав Укрнафті й Укртатнафті штраф на 4,7 млрд грн, а учасникам ринку енерговугілля – на 775 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні