Категорія
Новини
Дата

Іпотечна програма «єОселя» задовольнила 4% з 46 000 заявок. Ресурсів вистачає на 5000-6000 кредитів до кінця року

2 хв читання

З моменту запуску державної програми доступної іпотеки «єОселя» компанія «Укрфінжитло», що оперує проєктом, профінансувала близько 1800 кредитів на 2,5 млрд грн. Кількість заявок є значно більшою та уже майже сягнула 46 000. Наразі «Укрфінжитло» має ресурси на те, щоб видати ще принаймні 5000-6000 кредитів до кіня року. Про це заявив голова правління компанії «Укрфінжитло» Євген Мецгер, йдеться в редакційному матеріалі Forbes.

Ключові факти:

  • Станом на 10 липня через «єОселя» видано 1806 кредитів. План на 2023 рік – 10 000 угод.
  • Одна з причин повільного виконання плану – брак коштів. Попри те, що уряд вніс у капітал «Укрфінжитло» 50 млрд грн, це не «живі» гроші, а державні облігації (ОВДП). Компанія має залучати під них фінансування на ринкових умовах. «Це папери з дохідністю 9,8%, 12,5% та 19,5%, – пояснює СЕО «Укрфінжитло» Мецгер. – Продати більшість із них на ринку неможливо, лише з великим дисконтом. Хто відповідатиме перед державою за збитки?»
  • «Укрфінжитло» не кредитувала з кінця січня по травень. Відновити активність допомогли кредитні угоди з держбанками – Укргазбанком і Ощадбанком (також близька до підписання угода з ПриватБанком). Завдяки цьому «Укрфінжитло» залучило ресурс на 5000-6000 іпотечних угод цього року, каже Мецгер. Виходячи з середнього чека у 1,2 млн грн, йдеться про 6-7,2 млрд грн.
  • Також «Укрфінжитло» залучає нові банки-партнери до програми. Зараз у «єОселі» беруть участь пʼять фінустанов: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank. Правління компанії вже прийняло рішення про долучення ще Кредо Банку, Укрексімбанку та Таскомбанку, розповів Мецгер. Він очікує, що банків-партнерів у підсумку буде понад 10.

Контекст:

Програма «єОселя» працює з жовтня 2022 року, вона дозволяє брати пільгову іпотеку під 3% військовослужбовцям, правоохоронцям, медикам, освітянам і науковцям, хоча й має низку обмежень: термін кредитування – до 20 років, мінімальний перший внесок – від 20% від вартості житла, придбати можна лише квартиру в багатоквартирному житловому будинку, площа житла та вартість квадратного метра мають не перевищувати граничні тощо.

Проєкт реалізує державна компанія «Укрфінжитло», яку очолив колишній СЕО Укрексімбанку Євген Мецгер. Наприкінці 2021-го він втратив посаду у банку після нападу на журналістів.

Упродовж 2023 року держава розраховувала видати 12 000-15 000 пільгових іпотечних кредитів, заявляла в грудні 2022-го міністерка економіки Юлія Свириденко. Станом на 10 липня банки-партнери видали 1806 іпотечних кредитів у межах «єОселі».

З 1 серпня розпочнеться другий етап програми, у межах якого іпотеку зможуть брати ветерани, переселенці та всі українці, що не мають власного житла. Умови для цих категорій:

  • фіксована річна ставка у гривні – 7%;
  • перший внесок – від 20%;
  • термін кредитування – до 20 років;
  • придбати можна квартиру в будинку, що будується, або не старше трьох років на момент укладення договору.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні