Категорія
Новини
Дата

Іпотечна програма «єОселя» задовольнила 4% з 46 000 заявок. Ресурсів вистачає на 5000-6000 кредитів до кінця року

З моменту запуску державної програми доступної іпотеки «єОселя» компанія «Укрфінжитло», що оперує проєктом, профінансувала близько 1800 кредитів на 2,5 млрд грн. Кількість заявок є значно більшою та уже майже сягнула 46 000. Наразі «Укрфінжитло» має ресурси на те, щоб видати ще принаймні 5000-6000 кредитів до кіня року. Про це заявив голова правління компанії «Укрфінжитло» Євген Мецгер, йдеться в редакційному матеріалі Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Станом на 10 липня через «єОселя» видано 1806 кредитів. План на 2023 рік – 10 000 угод.
  • Одна з причин повільного виконання плану – брак коштів. Попри те, що уряд вніс у капітал «Укрфінжитло» 50 млрд грн, це не «живі» гроші, а державні облігації (ОВДП). Компанія має залучати під них фінансування на ринкових умовах. «Це папери з дохідністю 9,8%, 12,5% та 19,5%, – пояснює СЕО «Укрфінжитло» Мецгер. – Продати більшість із них на ринку неможливо, лише з великим дисконтом. Хто відповідатиме перед державою за збитки?»
  • «Укрфінжитло» не кредитувала з кінця січня по травень. Відновити активність допомогли кредитні угоди з держбанками – Укргазбанком і Ощадбанком (також близька до підписання угода з ПриватБанком). Завдяки цьому «Укрфінжитло» залучило ресурс на 5000-6000 іпотечних угод цього року, каже Мецгер. Виходячи з середнього чека у 1,2 млн грн, йдеться про 6-7,2 млрд грн.
  • Також «Укрфінжитло» залучає нові банки-партнери до програми. Зараз у «єОселі» беруть участь пʼять фінустанов: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank. Правління компанії вже прийняло рішення про долучення ще Кредо Банку, Укрексімбанку та Таскомбанку, розповів Мецгер. Він очікує, що банків-партнерів у підсумку буде понад 10.

Контекст:

Програма «єОселя» працює з жовтня 2022 року, вона дозволяє брати пільгову іпотеку під 3% військовослужбовцям, правоохоронцям, медикам, освітянам і науковцям, хоча й має низку обмежень: термін кредитування – до 20 років, мінімальний перший внесок – від 20% від вартості житла, придбати можна лише квартиру в багатоквартирному житловому будинку, площа житла та вартість квадратного метра мають не перевищувати граничні тощо.

Проєкт реалізує державна компанія «Укрфінжитло», яку очолив колишній СЕО Укрексімбанку Євген Мецгер. Наприкінці 2021-го він втратив посаду у банку після нападу на журналістів.

Упродовж 2023 року держава розраховувала видати 12 000-15 000 пільгових іпотечних кредитів, заявляла в грудні 2022-го міністерка економіки Юлія Свириденко. Станом на 10 липня банки-партнери видали 1806 іпотечних кредитів у межах «єОселі».

З 1 серпня розпочнеться другий етап програми, у межах якого іпотеку зможуть брати ветерани, переселенці та всі українці, що не мають власного житла. Умови для цих категорій:

  • фіксована річна ставка у гривні – 7%;
  • перший внесок – від 20%;
  • термін кредитування – до 20 років;
  • придбати можна квартиру в будинку, що будується, або не старше трьох років на момент укладення договору.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні