Категорія
Новини
Дата

Ділова активність у єврозоні падає другий місяць поспіль через зниження цін

2 хв читання

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, який вказує на рецесію, – 49,2. Очікувалось, що він буде на рівні 49,0, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Економічна активність у єврозоні знижується другий місяць поспіль, сигналізуючи про те, що побоювання щодо рецесії, можливо, вже здійснюються, адже рекордна інфляція підриває попит. Дані вказують на скорочення економіки у третьому кварталі, заявив економіст S&P Global Ендрю Харкер. 
  • «Зниження обсягів виробництва в даний час спостерігається в низці секторів: від виробників основних матеріалів і автомобілів до компаній, що займаються туризмом і нерухомістю, оскільки економічна слабкість стає ширшою», – додав він.
  • У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року.
  • «Падіння у виробництві, що продовжується, посилюється уповільненням у сфері послуг, при цьому опитані підприємства повідомляють про зростаюче навантаження на попит через високу інфляцію і підвищення відсоткових ставок», – сказав заступник директора з економіки S&P Global Market Intelligence Філ Сміт. 
  • Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.
  • На думку аналітиків, опитаних Bloomberg, рецесія в єврозоні, до якої входять 19 членів, зараз більш ніж імовірна, адже ціни на енергоносії різко зросли після нападу Росії на Україну. Континент, який вже пережив найшвидше зростання цін з моменту запровадження єдиної валюти, також готується до подальшого підвищення процентних ставок після того, як Європейський центральний банк уперше з 2011 року підвищив вартість запозичень минулого місяця.
  • В інших частинах світу також спостерігається спад. Дані, представлені раніше, показали зниження активності в Японії та Австралії, хоча економісти прогнозують покращення у виробництві та сфері послуг у США.

Контекст

 Інфляція у єврозоні в липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС. Споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 0,1% у місячному вирахуванні в липні, збільшившись на 8,9% у річному обчисленні, що є найвищим показником з моменту введення євро у 1999 році.

Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 в.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 в.п. – на алкоголь і тютюн.

Європейські ціни на природний газ продовжили зростання, адже знову зʼявилися побоювання через тривалу зупинку постачань трубопроводом «Північний потік» російським «Газпромом», що поставить під загрозу економіку, яка вже зазнає труднощів, у ще складніше становище. Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за тисячу кубометрів. Так, біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. Тож ціни уже зросли на понад 19%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні