Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в єврозоні прискорилася до рекордних 8,9%

Інфляція у єврозоні у липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник при цьому теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 0,1% у місячному вирахуванні в липні, збільшившись на 8,9% у річному обчисленні, що є найвищим показником з моменту введення євро у 1999 році.
  • Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 п.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 п.п. – на алкоголь і тютюн.
  • «Але навіть якщо виключити ці найбільш волатильні компоненти, те, що Європейський центральний банк називає базовою інфляцією та уважно стежить за рішеннями щодо процентних ставок, у липні ціни все одно були на 5,1% вище в річному обчисленні», – йдеться у матеріалі.
  • Цільовий показник ЄЦБ щодо інфляції становить 2%.

Контекст

Минулого місяця банк розпочав цикл посилення після кількох років надмʼякої грошово-кредитної політики, проте ціни на послуги, що створюють понад дві третини ВВП єврозони, зросли в липні на 3,7% у річному обчисленні, додавши 1,6% до кінцевого результату.

Промислові товари були на 4,5% дорожчими, ніж 12 місяців тому, додавши 1,16 п.п. до підсумкової загальної цифри.

Інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Управління національної статистики Великої Британії в середу повідомило, що споживчі ціни в липні зросли на 10,1% проти торішніх, у червні показник становив 9,4%.

Інфляція в США, навпаки, знизилася до 8,5% у липні з 9,1% у червні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні