Категорія
Новини
Дата

«Дія» отримала майже 19 млн запитів за першу хвилину під час Нацвідбору на «Євробачення». Forbes дізнався деталі збою додатку

1 хв читання

Фахівці monobank та однієї з найбільших українських ІТ-компаній допомогли усунути збій у «Дії» 3 лютого 2024-го року. Причиною збою стало рекордне навантаження – майже 19 млн запитів за першу хвилину голосування під час Нацвідбору на «Євробачення», йдеться у тексті Forbes.

Ключові факти

  • Протягом першої хвилини після оголошення старту глядацького голосування на Нацвідборі до «Євробачення», застосунок «Дія» отримав 18 846 784 запити від українців, сказав Forbes керівник команди мобільної розробки в «Дії» Євген Горбачов. 
  • До усунення збою Мінцифри залучила фахівців monobank та однієї з найбільших ІТ-компаній, повідомили Forbes два IT-спеціалісти, що брали участь у відповідних консультаціях. Залученість monobank Forbes підтвердив технічний директор розробника необанку Fintech Band Максим Пугач. «Нас покликали на точкову консультацію», – уточнив він. 
  • Збій трапився на етапі взаємодії застосунку та його баз даних, пояснює один зі співрозмовників серед залучених фахівців. Причина – непристосованість до великої кількості запитів алгоритму, за яким «Дія» звертається до баз даних для ідентифікації користувача, що намагається проголосувати, уточнює один з IT-спеціалістів. 
  • Пік одномоментної активності спричинив навантаження на інформаційні системи, які передають дані з реєстрів, каже Горбачов. «Коли людина натискала «Спробувати ще раз», то генерувала додаткові запити, що створювало до черги, які вже і так перевантажували нас», – розповідає він.

Контекст

Близько 20:40 3 лютого у сервісі держпослуг «Дія» стався збій. Сам застосунок, в якому зареєстровано майже 20 млн громадян, продовжував працювати, однак сервіс для голосувань був недоступним. Деякі користувачі скаржились на зникнення частини документів, зокрема, закордонних паспортів, id-карткок та водійських прав. 

Внаслідок збою голосування у нацвідборі до «Євробачення» продовжили на добу, а оголошення результатів перенесли на вечір 4 лютого. Загалом за фіналістів проголосувало понад 1,1 млн осіб, заявив ведучий Тимур Мірошниченко у прямому етері «Суспільного». Це 5,5% від загальної авдиторії «Дії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні