Категорія
Новини
Дата

«Дія» отримала майже 19 млн запитів за першу хвилину під час Нацвідбору на «Євробачення». Forbes дізнався деталі збою додатку

Фахівці monobank та однієї з найбільших українських ІТ-компаній допомогли усунути збій у «Дії» 3 лютого 2024-го року. Причиною збою стало рекордне навантаження – майже 19 млн запитів за першу хвилину голосування під час Нацвідбору на «Євробачення», йдеться у тексті Forbes.

Ключові факти

  • Протягом першої хвилини після оголошення старту глядацького голосування на Нацвідборі до «Євробачення», застосунок «Дія» отримав 18 846 784 запити від українців, сказав Forbes керівник команди мобільної розробки в «Дії» Євген Горбачов. 
  • До усунення збою Мінцифри залучила фахівців monobank та однієї з найбільших ІТ-компаній, повідомили Forbes два IT-спеціалісти, що брали участь у відповідних консультаціях. Залученість monobank Forbes підтвердив технічний директор розробника необанку Fintech Band Максим Пугач. «Нас покликали на точкову консультацію», – уточнив він. 
  • Збій трапився на етапі взаємодії застосунку та його баз даних, пояснює один зі співрозмовників серед залучених фахівців. Причина – непристосованість до великої кількості запитів алгоритму, за яким «Дія» звертається до баз даних для ідентифікації користувача, що намагається проголосувати, уточнює один з IT-спеціалістів. 
  • Пік одномоментної активності спричинив навантаження на інформаційні системи, які передають дані з реєстрів, каже Горбачов. «Коли людина натискала «Спробувати ще раз», то генерувала додаткові запити, що створювало до черги, які вже і так перевантажували нас», – розповідає він.

Контекст

Близько 20:40 3 лютого у сервісі держпослуг «Дія» стався збій. Сам застосунок, в якому зареєстровано майже 20 млн громадян, продовжував працювати, однак сервіс для голосувань був недоступним. Деякі користувачі скаржились на зникнення частини документів, зокрема, закордонних паспортів, id-карткок та водійських прав. 

Внаслідок збою голосування у нацвідборі до «Євробачення» продовжили на добу, а оголошення результатів перенесли на вечір 4 лютого. Загалом за фіналістів проголосувало понад 1,1 млн осіб, заявив ведучий Тимур Мірошниченко у прямому етері «Суспільного». Це 5,5% від загальної авдиторії «Дії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні