Юлія Свириденко /Антон Забєльський для Forbes Ukraine
Категорія
Новини
Дата

Для України критично важлива і безпекова, і макродопомога США — Свириденко

Міністерка економіки України Юлія Свириденко Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Лідери ЄС схвалили пакет фінансової допомоги Україні на €50 млрд. Сподіваємося, США підуть цим же шляхом. Для України це критично важливо. Про це в кулуарах Форуму «Україна. Рік 2024» сказала Forbes Ukraine міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Для нас критично важливо, щоб у нас була і безпекова підтримка, і макродопомога від США. Сподіваємося, що Америка, як і ЄС, затвердить нам макродопомогу», — відреагувала Свириденко на прохання Forbes пояснити критичність ідеї Конгресу США давати Україні тільки військову підтримку, без економічної.
  • У США також дискутують щодо надання Україні допомоги в кредит. Зокрема така ідея лунає від кандидата в президенти США Дональда Трампа. Ми можемо собі це дозволити? «Частина є коштів у кредит, частина — грантових коштів. Звичайно, що для нас пріоритет — грантові кошти», — відповіла міністерка.

Контекст

Політична криза в США все більше підважує шанси українського бюджету отримати хоч якісь кошти від Вашингтона цьогоріч. Ціна питання – принаймні $7,85 млрд. 

Перемовини в Конгресі про фінансову та військову допомогу США Україні перебувають у глухому куті. Республіканці відмовились від угоди, що передбачала $7,85 млрд прямої бюджетної та $50,4 млрд військової підтримки. Як заявив президент США Джо Байден, це сталося під тиском його ймовірного опонента на президентських виборах Дональда Трампа.

Навіть за позитивного сценарію це було б на $4 млрд менше, ніж розраховував отримати від Вашингтона український уряд. Гроші від США складають третину усієї міжнародної допомоги, на яку Україна очікувала отримати цьогоріч ($37 млрд). Дефіцит держбюджету 2024-го дорівнює еквіваленту $41 млрд.

13 лютого Сенат США підтримав законопроєкт про міжнародну допомогу на суму $95,3 млрд, який передбачає фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню. Але Палата представників, яка має далі голосувати цей законопроєкт, не розглянула його та пішла на канікули до 28 лютого.

16 лютого стало відомо, що американські конгресмени оприлюднили альтернативний законопроєкт щодо допомоги Україні та іншим союзникам. У частині допомоги Україні він містить лише безпекову складову асигнувань у розмірі $47,69 млрд.

Дональд Трамп своєю чергою заявив, що США мають припинити надавати допомогу іншим країнам, якщо її не структуровано як позику. Білий дім же не вважає передачу допомоги Україні в кредит хорошим варіантом, заявляв радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Салліван відмітив, що законопроєкт про допомогу Україні просуває основні інтереси нацбезпеки США з кількох напрямків. Наприклад, інвестиції в оборонно-промислову базу США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні