Спікер Палати представників Майк Джонсон /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Допомога Україні. Білий дім розкритикував призупинення слухань у Палаті представників США до кінця лютого

Спікер Палати представників Майк Джонсон Фото Getty Images

Палата представників США призупинила слухання до кінця лютого, у Білому домі розкритикували спікера Майка Джонсона за те, що він розпочав канікули, не винісши на голосування ухвалений Сенатом пакет допомоги Україні, пише The Hill.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Палата представників США не планує слухання до 28 лютого. Таким чином, розгляд у палаті ухваленого сенатом законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню відкладено.
  • Білий дім у четвер розкритикував спікера Майка Джонсона за канікули в Палаті представників замість голосування за пакет допомоги Україні.
  • Представник Білого дому Ендрю Бейтс у записці, отриманій The Hill, стверджує, що Джонсон йде на перерву, «замість покласти край шкоді, яку він завдає нашій національній безпеці».
  • «Щодня, коли спікер Джонсон погіршує нашу національну безпеку, Америка програє. І щодня, коли він відкладає голосування, авторитет республіканців у Конгресі серед американського народу знижується, – сказав Бейтс. – Втеча у відпустку достроково лише посилює обидві проблеми».
  • Керівництво Республіканської партії Палати представників скасувало голосування у пʼятницю, і Палата представників повернеться до Вашингтона 28 лютого. Бейтс звинуватив Джонсона у тому, що оголошення перерви «посилюватиме вбивчі військові зусилля Росії та іранського режиму на шкоду американській національній безпеці».
  • Джонсон відповів, що Білий дім холодно відреагував на прохання спікера про зустріч із Байденом. «Ця критика несерйозна. Президент, який провів більш ніж календарний рік у відпустці з моменту вступу на посаду, продовжує відмовлятися навіть зустрічатися зі спікером», – йдеться у заяві прес-секретаря Тейлора Холсі.

Контекст

Вже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

6 грудня 2023 року у Сенаті США був заблокований законопроєкт про фінансування на $110,5 млрд. Він не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах: вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

8 лютого Сенат ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги, але без міграційної реформи.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

Документ направили до Палати представників. Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж президент Джо Байден зможе його підписати. Проте, спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що наразі не планує ставити документ на голосування, Байден заявив, що це «на руку Путіну».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні