Категорія
Новини
Дата

До кінця 2023 року НБУ проведе оцінку якості активів та стрес-тестування банків

1 хв читання

Національний банк планує провести оцінку якості активів і стрес-тестування банків та розробити плани з відновлення капіталу банків до кінця 2023 року, сказав у інтервʼю Forbes голова НБУ Андрій Пишний.

Ключові факти:

  • За словами Пишного оцінка якості активів, банків може відбутися, коли НБУ отримає «більш стабільну ситуацію з точки зору макроумов». Нацбанк сподівається завершити таку оцінку, включаючи розробку планів по відновленню капіталу банків, до кінця 2023 року, уточнив він.
  • Стрес-тестування банків, розповів голова НБУ, відбуватиметься після оцінки якості активів за базовим сценарієм. Результати дозволять банкам визначити необхідний рівень та джерела докапіталізації за необхідності. «Відновлення капіталу може відбутися і без додаткового внесення капіталу. Дозволимо собі побути оптимістами», — прокоментував Пишний.
  • До заверешння оцінки якості активів НБУ не планує повертати вимоги до банків з нормативу достатності капіталу. При цьому Пишний закликав банки до максимально обʼєктивної оцінки якості активів. «Зараз бачимо різний підхід до одних і тих самих ситуацій і навіть одних і тих самих клієнтів», — підкреслив він.

Контекст:

Станом на 1 жовтня обсяг NPL у банківській системі становив 399 млрд грн, не обслуговувався вже кожен третій кредит, або 34%. «Банки ще не в повній мірі визнали свої втрати. Багато позичальників перебувають у коротких реструктуризаціях, і достеменно оцінити їхню життєздатність доволі складно», — коментував Forbes голова НБУ Андрій Пишний.

Хоч банки поки що не показують цього у звітності, унаслідок війни банківська система, ймовірно, повернеться до показників NPL у 55–60%, прогнозує керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Збитки від безнадійних кредитів негативно впливатимуть на капітал банків. Фінальна сума збитків може сягнути 200–400 млрд грн. Очікується, що після стрес-тестування банківська система буде сильно недокапіталізована.

Нацбанк з початку повномасштабної війни тимчасово відмовився від вимог щодо нормативів капіталу, але після стабілізації ситуації НБУ відновить довоєнні регуляції для банків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні