Випробування кешем. Через перебої зі світлом українці знімають на 20% більше готівки. Чи це проблема для банків? /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Випробування кешем. Через перебої зі світлом українці знімають на 20% більше готівки. Чи це проблема для банків?

Getty Images

Відсутність електроенергії не дає змоги населенню звично розплачуватися картками – люди змушені запасатися готівкою. Паніки немає, запевняють банкіри, але попит на готівку постійно зростає.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Проблеми з електропостачанням банків збільшили обсяги видачі готівки населенню. «У нас зростання орієнтовно на 20%», – розказав Forbes директор департаменту грошового обігу та інкасації Райффайзен Банку Віктор Гаркуша (у банка понад 2 млн активних карток).

У monobank зняття готівки збільшилося удвічі, говорить його співзасновник Олег Гороховський. Клієнти необанку досить цифровізовані та раніше знімали 3–5% готівки від загального грошового обороту, додає він. У мережі банкоматів банку «Південний» попит на готівку зріс у межах 15% лише 23 листопада – у день масованих обстрілів.

До війни сashless-розрахунки в Україні стабільно зростали. У 2021 році девʼять із десяти операцій були безготівковими (90,1% від загальної кількості операцій із платіжними картками), повідомляли в Нацбанку. Наприклад, у серпні 2022 року готівки зняли на 195 млрд грн, а безготівкових операцій було на 422 млрд грн.

Опитані Forbes банки запевняють, що відчутного ажіотажу чи черг до банкоматів у цілому по країні немає. «Поки що не фіксуємо паніки клієнтів, а інкасація банкоматів по всіх регіонах іде в штатному режимі», – каже заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Галина Ізбінська.

Ситуація з ажіотажем на готівку по країні неоднорідна. Найбільше зросли об’єми в Києві та Харкові, повідомили в пресслужбі Альфа-Банку. Причина – більші пошкодження енергетичної інфраструктури.

Як приборкати попит на готівку

Через знеструмлення банкоматів весь попит тисне на працюючі та філії банків. «Ми погодинно моніторимо зняття в банкоматах та відділеннях і готові оперативно підтримувати попит», – запевняє Гаркуша з «Райффайзену». Аналогічний підхід і в державного «Ощадбанку» – оперативність довозу готівки інкасаторами регулюють залежно від попиту, каже начальниця управління звʼязків із громадськістю та ЗМІ банку Ярослава Тітова.

Як підготувався до збільшення попиту на готівку Нацбанк? «З 10 жовтня переглянули протоколи, щоб інкасація банкоматів відбувалася швидше», – розповів Forbes глава НБУ Андрій Пишний. Зараз регулятор спільно з Кабміном намагається забезпечити банки комплектами Starlink, говорить Пишний.

Ще одна проблема, яка збільшувала попит на готівку, – без світла пропадав мобільний зв’язок, який потрібен для роботи терміналів у магазинах. «Банки-еквайри вирішують цю проблему разом із ритейлерами, підключаючи термінали до дротового інтернету», – розповів Пишний.

Також НБУ домовляється з іншими мережами АЗС, щоб у них також була опція зняття готівки на касах. Така можливість вже є у WOG, ОККО, БРСМ та «Укрнафти», але зняти гроші можна, тільки якщо на заправці є готівка.

Щоб приборкати попит на готівку, державні ПриватБанк та Ощадбанк дозволили без комісії знімати кошти в своїх банкоматах із карток усіх українських банків без комісій. «Приват» дозволяє за один раз зняти 20 000 грн і повторити цю операцію через три години, «Ощад» – 50 000 грн з однієї картки на добу.

У разі повного блекауту гроші можна отримати в опорних відділеннях банків – їх 760 по всій країні. Там більше запасів готівки в касах, є генератори та звʼязок.

Також українці можуть зняти до 6000 грн на касах у торговельних мережах, купуючи якийсь товар «Кількість операцій зі зняття готівки на касах виросла», – розповіли у пресслужбі «Ашан». Через термінали Райффайзен Банку на касах магазинів та заправок українці отримали з карток понад 7 млрд грн, розповів директор департаменту грошового обігу банку Гаркуша.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні