Категорія
Новини
Дата

До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині

У 2023 році 2420 осіб потрапили до реєстру корупціонерів, що на 65% менше порівняно з 2021 роком, повідомляє «Опендатабот». Найпопулярніша причина потрапляння до реєстру – пропозиція вигоди за дії або бездіяльність у владі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Контекст

  • Водночас порівняно із показником 2022 року, коли до реєстру потрапили 2600 осіб, торік кількість зменшилась на 7%.
  • Протягом трьох останніх років лідером по винесених вироках стала Львівська область. Кількість записів від початку великої війни теж знизилася: якщо у 2021 році їх було 537, то минулоріч — лише 192.
  • У 2021 році, переважно, люди потрапляли до реєстру корупціонерів через порушення, пов’язані з деклараціями — 75,9% вироків. 
  • Минулого року частка таких справ скоротилася до 1,6%. Це пов’язано з тим, що від початку великої війни НАЗК не перевіряли декларації посадовців, а сама подача декларацій не була обовʼязковою.
  • Тож у 2022-2023 роках найбільше людей потрапило до реєстру через пропозицію чи обіцянку неправомірної вигоди за дії або бездіяльність у владі – 38,2% та 53,1% випадків відповідно.
  • Найчастіше зловмисників засуджують до штрафів – 92% вироків. Позбавлення волі та громадські роботи або ж іспитовий строк сумарно складають десь 5-8% покарань.
До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині /Фото 3

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Реєстр корупціонерів – портал, де міститься інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення. НАЗК адмініструє цей реєстр з лютого 2019 року.

З початком великої війни державним органам, в тому числі й НАЗК, довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. 

У вересні 2023-го НАЗК відкрило доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення.

У реєстрі можна отримати довідку про наявність або відсутність відомостей про себе та про юридичну особу, до якої застосовано заходи кримінально-правового характеру за корупційне правопорушення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні