Категорія
Новини
Дата

Індекс сприйняття корупції. Результат України у 2023 році став одним з найкращих у світі

Україна отримала 36 балів зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index – CPI) за 2023 рік і тепер посідає 104 місце поміж 180 країн. Зростання на три бали стало одним із найкращих результатів за минулий рік у світі. Також Україна – одна з 17 країн, що продемонстрували свій найкращий показник за увесь час, йдеться у коментарі TI Ukraine.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 36 балів за результатами цьогорічного дослідження також мають Алжир, Бразилія та Сербія. На один бал нас випереджають Албанія, Аргентина, Білорусь, Гамбія, Ефіопія та Замбія – всі вони мають по 37 балів. А на бал менше, ніж Україна, – Боснія і Герцеговина, Домініканська Республіка, Єгипет, Непал, Панама, Сьєрра-Леоне та Таїланд.
Індекс сприйняття корупції. Результат України у 2023 році став одним з найкращих у світі /Фото 1
  • З-поміж сусідів Україна ще більше випереджає Росію – країна-агресор у 2023 році втратила два бали і з 26 балами посідає 141 місце у списку. 
  • Продовжують знижуватися бали Білорусі – ця країна теж втратила два бали, і хоч продовжує випереджати Україну, зберігається її тенденція до просідання в СРІ.
  • З-поміж західних сусідів показник Румунії залишився без змін (46 балів, 63 місце), тоді як Польща втратила ще один бал, але залишилася однією з лідерок за показниками СРІ серед близьких до нас країн – із 54 балами вона посідає 47 місце. 
  • Але тепер Польща ділить цю сходинку зі Словаччиною – за рік ця країна додала один пункт та теж набрала 54 бали. А Молдова, як і Україна, додала три бали та наздогнала Угорщину, бали якої не змінились, що дозволило їм розділити 76 місце із 42 балами.
  • Світові лідери та аутсайдери Індексу сприйняття корупції 2023 майже не змінилися. Очолює список Данія із 90 балами. За нею йдуть Фінляндія, яка набрала 87 балів, Нова Зеландія із 85 балами та Норвегія з 84 балами.
  • Аутсайдери в цьогорічному дослідженні теж залишилися незмінними. Сомалі втратило 1 пункт і з 11 балами посідає останнє 180 місце. А до Південного Судану та Сирії, які набрали по 13 балів та посідають 177 сходинку, цьогоріч додалася Венесуела з такими ж показниками.
Індекс сприйняття корупції 2023

Corruption Perceptions Index. За 10 років Україна додала загалом 11 балів

Контекст

З часів Революції гідності і початком великого реформування за 10 років Україна додала загалом 11 балів у дослідженні. Зростання навіть під час повномасштабної війни в Індексі сприйняття корупції – 2023 стало можливе завдяки активній роботі антикорупційних та інших держорганів, зазначає TI Ukraine.

«Такий результат говорить про три факти. Перший – Україна продемонструвала непоганий результат цьогоріч і прогресивну динаміку за 10 років. Зараз ми вже доросли до показників країн – кандидаток в ЄС. Факт другий – ми розбудували антикорупційну екосистему з нуля і вже маємо реальні вироки за топкорупцію, але нам все ще треба дуже багато працювати, щоб наздогнати показники країн ЄС. І наостанок, якщо випадки тиску на журналістів та представників громадськості й надалі продовжуватимуться, якщо влада втручатиметься у різні сфери держуправління, а корупційні скандали, пов’язані з обороною, не стихатимуть, ми можемо дуже швидко втратити наші досягнення», – прокоментував Андрій Боровик, виконавчий директор TI Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні