Категорія
Новини
Дата

До Росії надходить валютна готівка на мільярди доларів і євро, попри санкції – Reuters

1 хв читання

Із того часу, як у березні 2022 року США та ЄС заборонили експорт своїх банкнот до Росії після вторгнення в Україну, до неї було відправлено близько 2,3 млрд доларів і євро. Про це свідчать митні дані, з якими ознайомилося агентство Reuters.

Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки. Долари та євро залишаються корисними інструментами для торгівлі та подорожей, навіть попри те, що Москва прагне скоротити свою залежність від цих валют.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Митні дані, отримані від комерційного постачальника, показують, що готівка була перевезена до Росії з таких країн, як ОАЕ та Туреччина, які не ввели обмежень на торгівлю з Росією.
  • Дмитро Польовий, керівник інвестиційного відділу Astra Asset Management в Росії, зазначив, що багато росіян, як і раніше, хочуть мати готівкову іноземну валюту для поїздок за кордон, а також для невеликого імпорту та внутрішніх заощаджень. «Для приватних осіб долар, як і раніше, залишається надійною валютою», – сказав він Reuters.
  • Документи показали сплеск імпорту готівки безпосередньо перед вторгненням. У період з листопада 2021 року до лютого 2022-го до Росії надійшло 18,9 млрд доларів США і євро банкнот порівняно із $17 млн за попередні чотири місяці.
  • За даними, з лютого 2022 року до кінця 2023-го з Росії було вивезено всього $98 млн у доларових і євробанкнотах.
  • За даними митних записів і джерела, знайомого з транзакціями, більше чверті з $2,27 млрд у банкнотах було імпортовано банками, більша частина з них була використана як оплата за дорогоцінні метали.
  • Документи свідчать, що серед великих імпортерів готівки були підприємства, контрольовані державним військово-промисловим конгломератом «Ростех», який перебуває під санкціями США з 2014 року.
  • Представник американської юридичної фірми Buchanan Ingersoll & Rooney Деніел Пікард вважає, що дані, напевно, занижують реальні валютні потоки.

Контекст

Росія почала називати долар і євро «недружніми» валютами, оскільки масштабні санкції відрізали їй доступ до світової фінансової системи, що ускладнило платежі та торгівлю.

Близько $300 млрд валютних резервів Банку Росії було заморожено у Європі. У грудні уряд США пригрозив штрафами фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції, і ввів санкції проти компаній із третіх країн на 2023 та 2024 роки.

Китайський юань вже обігнав долар США і став найбільш торгованою іноземною валютою в РФ, хоча зберігаються значні проблеми з платежами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд