Категорія
Новини
Дата

Китай повертає Росії близько 80% платежів у юанях – росЗМІ

2 хв читання

Китайські банки повертають до Росії приблизно 80% переказів у юанях, пише російський «Комерсант» з посиланням на обізнані джерела. Китайська сторона посилює вимоги «по наростаючій» із грудня 2023 року.

Після повномасштабного вторгнення Китай став основним торговим партнером Росії. Останнім часом на юань припадало близько 40% експортних та імпортних платежів РФ та більше половини вартості на російському валютному ринку.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • У червні на китайському боці перекази почали зависати до кількох тижнів, після чого їх нерідко скасовують без пояснення причини, говорить один зі співрозмовників видання.
  • У підсумку, за його словами, клієнт зазнає втрат на курсі та конвертації. «Комісію всі візьмуть, а платіж виконано не буде», – зазначив співрозмовник.
  • «Гроші просто зависають на кореспондентських рахунках на 30-40 днів і повертаються назад», – розповів керуючий партнер консалтингової компанії «Сапожніков і партнери» Олексій Сапожніков. За його словами, іноді товар прибуває в РФ і китайський постачальник не може отримати свої гроші протягом пʼяти-шести місяців. Однак нерідко поставки тривають на умовах постоплати, додав Сапожніков.
  • Російським компаніям дедалі більше доводиться вдаватися до послуг посередників – платіжних агентів або «торгових домів», каже засновник Sagrada Legal Олег Ушаков. Наразі на платіжних агентів припадає близько 30% платежів, зазначає джерело видання на ринку.
  • Використання посередника тягне за собою подорожчання угоди, оскільки клієнтам потрібно закладати додаткову комісію. У середньому вона може доходити до 8-10% залежно від складності логістичного ланцюжка і суми угоди, уточнює Ушаков.

Контекст

Хоча Китай не приєднався до Заходу у введенні санкцій проти Росії, платежі між двома країнами стикаються з перешкодами з грудня, коли США пригрозили запровадити вторинні санкції щодо банків, які сприяють торгівлі з російським ВПК. Російські компанії повідомили місцевим ЗМІ у червні, що проблему було вирішено за допомогою невеликих регіональних банків після зустрічі президента Володимира Путіна з головою КНР Сі Цзіньпіном у травні. Але проблеми повернулися у червні, коли президент США Джо Байден підписав указ, що дає змогу американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти кредитних організацій третіх країн за співпрацю з російськими підсанкційними компаніями та допомогу військово-промисловому комплексу.

З кінця минулого року Росія також зіткнулася з труднощами в операціях з іншими великими торговими партнерами, включаючи Обʼєднані Арабські Емірати та Туреччину, оскільки тиск США на кредиторів уповільнює транзакції. Торгівля з Індією також зіткнулася з труднощами, оскільки рупія не повністю конвертується.

Із лютого 2022 року товарообіг між РФ та Китаєм зріс більш ніж на 60% до $240 млрд у 2023 році, причому Росія випередила Німеччину, Австралію та Вʼєтнам у списку головних торгових партнерів Пекіна, показують дані китайської митниці. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд