Категорія
Новини
Дата

Росія та Китай можуть повернутися до бартерних угод на тлі проблем із розрахунками – Reuters

2 хв читання

Росія та Китай можуть почати використовувати схеми бартерної торгівлі через проблеми із проведенням платежів, повідомили Reuters три джерела у сфері торгівлі та платежів. Вони очікують укладання угод у сфері сільського господарства вже цієї осені.

Після повномасштабного вторгнення Китай став основним торговим партнером Росії. Наразі Москва та Пекін намагаються обмежити використання банківських систем, контрольованих США.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Затримки у двосторонніх платежах були однією з головних тем порядку денного під час візиту президента Володимира Путіна до Китаю у травні, і хоча зʼявилися обхідні шляхи, такі як використання невеликих регіональних китайських банків, діяльність яких Вашингтону складніше відстежити, проблеми з платежами залишаються.
  • Бартерна торгівля дала б змогу Москві та Пекіну обійти проблеми з платежами, знизити ступінь контролю західних регуляторів за їхніми двосторонніми транзакціями та обмежити валютний ризик.
  • Росія розробляє правила бартерної торгівлі, і російські джерела припускають, що Китай робить те саме.
  • Джерело в російському уряді повідомило, що бартерна торгівля пропонує спосіб розв’язання величезних проблем із оплатою як санкційних, так і цивільних товарів, нарікаючи на те, що поїздка Путіна до Китаю не покращила перспективи, як очікувалося.
  • Інше джерело в російській промисловій компанії повідомило, що компанії обговорюють експорт металів із Росії в обмін на машини з Китаю.

Контекст

Хоча Китай не приєднався до Заходу у введенні санкцій проти Росії, платежі між двома країнами стикаються з перешкодами з грудня, коли США пригрозили запровадити вторинні санкції щодо банків, які сприяють торгівлі з російським ВПК.

У Китаю та Росії є історія бартерних угод. У 2019 році Китай погодився торгувати пальмовою олією на суму близько $150 млн із Малайзією в обмін на будівельні послуги, продукти з природних ресурсів, а також цивільне та оборонне обладнання.

Бартерні угоди між Москвою і Пекіном були звичайним явищем до розпаду Радянського Союзу і тривали в 1990-х роках, але угоди, що обговорюються зараз, стануть першими приблизно за 30 років.

У лютому Міністерство економіки Росії опублікувало документ, у якому даються рекомендації російським компаніям щодо проведення бартерних операцій і вказуються підводні камені, яких слід уникати. Документ на 15 сторінках містить покрокове керівництво з розрахунку витрат і мит, розʼяснює необхідні вимоги до бухгалтерського обліку та надає шаблони договорів для різних видів бартерних угод.

У документі бартерні угоди описуються як хороший спосіб уникнути міжнародних розрахунків і готівки. Прозорість більш традиційних торгових засобів є стримуючим фактором для двосторонньої торгівлі між Китаєм та Росією, так само як і відсутність у Росії та Китаю механізму прямих платежів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд