Категорія
Новини
Дата

Росія вирішила застосувати новий регуляторний інструмент проти «ворожих» валют

Центральний банк Росії зробить більш дорогими для комерційних кредиторів зобовʼязання у «недружніх» валютах, підвищуючи обовʼязкові резервні вимоги для іноземних тендерів у доларах та євро, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Згідно із заявою, грошово-кредитне управління збільшило суму грошей, яку банки мають відкладати як резерви для «недружніх» валют, до 7,5% і скоротило її для інших – до 5,5%.
  • Зміна набуде чинності з 1 квітня та стане першим випадком, коли центральний банк диференціював коефіцієнти. Раніше вимога становила 7% для всіх іноземних валют. Коефіцієнт для рублевих зобовʼязань становить 4%.
  • Влада Росії розробляє нові заходи, щоб перешкодити підприємствам та громадянам використовувати валюти країн, які ввели санкції у звʼязку із вторгненням в Україну.
  • Зусилля дали певні результати. Згідно зі звітом Центробанку РФ, у 2022 році росіяни скоротили свої заощадження в іноземній валюті майже вдвічі, до еквівалента 3,88 трлн руб. ($50 млрд) через ризики, повʼязані з санкціями.
Росія вирішила застосувати новий регуляторний інструмент проти «ворожих» валют /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Росія вирішила застосувати новий регуляторний інструмент проти «ворожих» валют /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

Попередній слайд
Наступний слайд
  • У той час, як частка депозитів у юанях зросла за рік до 11% з нуля, частка долара змінилася незначно, впавши на 8 процентних пунктів, до 68%, йдеться у звіті.
  • Росія, як і раніше, використовує валюту, яку офіційні особи називають «токсичною», майже для половини свого експорту, навіть після того, як санкції позбавили центральний банк доступу приблизно до половини своїх міжнародних резервів, залишивши в його розпорядженні лише золото та юані.
  • Мета останнього кроку – «стимулювати зміну структури валютних зобовʼязань кредитних організацій на користь валют дружніх країн» і в цілому забезпечити подальше зниження частки іноземних валют у балансах банків, ідеться в повідомленні Банку Росії.
  • Валюти «дружніх» країн, переважно юані, проникли у розрахунки у торгівлі та інших сферах російської економіки. Але юань все ще відстає від частки доларів та євро на балансах банків.
  • Інші країни, які Росія вважає «дружніми», включають Туреччину, Індію та Обʼєднані Арабські Емірати.

Контекст

З 13 січня Росія відновила валютні інтервенції шляхом продажу юаней, засвідчивши зростаюче значення китайської валюти в зусиллях Москви щодо забезпечення економічної стабільності в умовах західних санкцій. Рішення ухвалили на тлі зниження доходів від нафти та газу. Планувалося продати 54,5 млрд рублів ($798 млн) в іноземній валюті. У Росії, де після розпаду Радянського Союзу в 1991 панував долар США, китайський юань став основним гравцем після введення західних санкцій.

Після лютневого вторгнення близько половини валютних резервів РФ у розмірі $640 млрд було заморожено, що залишило Кремль без доступу до грошей, які він збирав роками на чорний день. Це також свідчить, що зусилля щодо диверсифікації цих заощаджень за рахунок доларів та євро для зниження ризику конфіскації мали лише обмежений ефект. Чиновники заговорили про купівлю «дружніх» валют, щоб уповільнити зростання рубля в червні.

У вересні 2022 року стало відомо, що Росія розглядає план купівлі $70 млрд у юанях та інших «дружніх» валютах, щоб уповільнити зростання рубля, перш ніж перейти до більш довгострокової стратегії продажу своїх активів у китайській валюті для фінансування інвестицій.

У жовтні журналісти повідомили, що Росія зберігає свій експортний прибуток у небанківській організації та конвертує його в юані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні