Категорія
Новини
Дата

До відбору очільника БЕБ залучатимуть міжнародних експертів. Що зміниться після перезавантаження Бюро

Народні депутати збираються перезавантажити Бюро економічної безпеки (БЕБ), йдеться у редакційному матеріалі Forbes. Законопроєкт №9080 парламент може ухвалити до кінця 2023 року, розповіли два нардепи з фінансового комітету. До відбору нового очільника БЕБ планують залучити міжнародних експертів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Головна зміна, передбачена у законопроєкті, стосується конкурсної процедури, яка буде подібною до тої, за якою обирається очільник НАБУ. Комісія має складатися з девʼяти членів: двох членів від РНБО, двох – від Кабміну та пʼятьох – від міжнародних організацій, які брали участь у проведенні реформ в Україні в економічній та антикорупційних сферах.
  • «Це найбільш ефективний та прозорий механізм конкурсного відбору, який є зараз», – каже заступник голови комітету та співавтор закону Ярослав Железняк. 
  • Додаткова умова до членів комісії – досвід роботи не менше пʼяти років у сферах права або запобігання та протидії корупції. На затвердження Кабміну конкурсна комісія має подавати лише одну кандидатуру замість трьох, як передбачено чинним законом. 
  • Також новий закон передбачає щорічну атестацію усіх співробітників бюро, яка включає тестування щодо знання та застосування на практиці законодавства, проходження поліграфа та співбесіди на предмет професійної компетенції.
  • Ще одне нововведення – підставою для звільнення директора БЕБ буде негативний висновок зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) щодо діяльності бюро. У нинішній редакції закону – звіт директора БЕБ.

Контекст 

У жовтні 2022 року депутати з профільних комітетів на спільному засіданні заслухали звіт очільника БЕБ Вадима Мельника. Дискусія проходила на підвищених тонах, нардепи не приховували свого незадоволення роботою Бюро.  

«Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн із бюджету», – заявив голова фінансового комітету Данило Гетманцев під час засідання.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист заявив, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи.

20 лютого Комітет ВР із питань фінансів, податкової та митної політики визнав роботу керівництва БЕБ незадовільною.

Перезавантаження Бюро стало однією з умов програми розширеного фінансування МВФ. У меморандумі з Фондом йдеться про внесення змін у чинний закон, який регулює діяльність БЕБ. Ключова мета – розробити прозорі критерії відбору персоналу та керівництва бюро. Також у документі зазначено, що БЕБ повинен підпорядковуватись Мінфіну, а не напряму уряду, як зараз.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні