Категорія
Новини
Дата

Дохід Ferrexpo за перше півріччя зріс на 64%, прибуток – удвічі. Допоміг вільний доступ до українських портів

1 хв читання

Гірничорудна Ferrexpo plc з активами в Україні у першому півріччі 2024 року збільшила дохід на 64% – до $549 млн. Цьому сприяло зростання продажів, хоча ціни були нижчими, ніж у першій половині 2023 року. Про це йдеться у фінансовому звіті групи, опублікованому 31 липня.

Ferrexpo відіграє важливу роль у забезпеченні надходжень до держбюджету, створенні робочих місць та розвитку регіонів, де розташовані її виробничі потужності.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Прибуток Ferrexpo plc після сплати податків зріс на 104% – до $55 млн. 
  • Грошові витрати на виробництво C1 зросли до $79 за тонну через вищі витрати на енергію, розширення гірничих робіт, технічне обслуговування та ремонт. 
  • Проміжний базовий показник EBITDA зріс на 24% – до $79 млн на тлі зростання продажів, нижчих реалізованих цін і вищих витрат на виробництво, зумовлених головним чином зростанням цін на електроенергію в Україні.
  • Група завершила період із чистою грошовою позицією A в розмірі $112 млн станом на 30 червня 2024 року ($108 млн станом на 31 грудня 2023 року). 
  • Капітальні інвестиції в підтримку та розвиток групи в Україні склали $55 млн.
  • Загальний обсяг виробництва за звітний період зріс на 75% – до 3,7 млн т. 
  • Загальний обсяг продажів продукції зріс на 85% – до 3,8 млн т, з яких 1,8 млн т були експортовані через українські порти Чорного моря. 
  • Доступ до українських портів дозволив групі експортувати більші обсяги. Зокрема, Ferrexpo вдалося відновити доставки деяким клієнтам на Далекому Сході. Водночас геополітична напруженість на Близькому Сході призвела до збільшення ставок фрахту та надбавок за ризик, йдеться у коментарі Ferrexpo.

Контекст

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні. Компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock – 6,74%. Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Біланівського ГЗК.

У Ferrexpo є клієнти серед сталеливарних підприємств в усьому світі, зокрема в Австрії, Німеччині, Японії, Південній Кореї, на Тайвані, в Китаї, Словаччині, Чехії, Туреччині, В’єтнамі, США та ін.

Доходи групи Ferrexpo за підсумками 2023 року скоротилися на 48% – до $651,8 млн ($1,2 млрд у 2022 році). Це повʼязано зі зниженням продажів через логістичні обмеження та зниженням середніх цін на залізну руду.

У першому кварталі 2024 року Ferrexpo збільшила виробництво залізорудних окатків на 189% порівняно з попереднім кварталом – до 1,8 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд