Категорія
Новини
Дата

Нафтогазові доходи Росії у червні зростуть більш ніж на 50% – Reuters

1 хв читання

Доходи Росії від продажу нафти і газу в червні зростуть більш ніж на 50% в річному обчисленні – до $9,4 млрд. Про це пише Reuters, посилаючись на власні розрахунки. Це свідчить про здатність російської економіки обмежити вплив санкцій, зазначило агентство.

Нафтогазові доходи – найважливіше джерело готівки для Кремля, на які припадає до половини загального обсягу надходжень до федерального бюджету.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • За підсумками червня доходи Росії від продажу нафти і газу сягнуть 814 млрд рублів ($9,4 млрд), порівняно з 794 млрд рублів у травні і 529 млрд рублів у червні 2023 року, прогнозує агентство.
  • Очікується, що субсидії нафтопереробним заводам з бюджету скоротяться на 60 млрд рублів з травня. Йдеться про виплати, які заохочують НПЗ продавати свою продукцію на внутрішньому ринку замість того, щоб експортувати її за вищою ціною.
  • РФ змогла перенаправити експорт нафти з Європи до Індії та Китаю, забезпечивши вкрай необхідні фінансові потоки для свого дефіцитного бюджету, оскільки країна-агресор витрачає значні кошти на війну проти України, зазначило агентство.

Контекст

Уряд РФ загалом на 2024 рік заклав до федерального бюджету 10,7 трлн рублів доходів від продажу нафти і газу, що на 21% більше, ніж у 2023 році, коли слабші ціни на нафту і падіння експорту газу скоротили доходи на 24%.

Росія значно збільшила витрати на оборону і безпеку після вторгнення в Україну. Це призвело до двох поспіль річних дефіцитів, які перевищили 3 трлн рублів, що становить близько 2% ВВП.

Росія фінансувала дефіцит за рахунок внутрішніх запозичень і коштами Фонду національного добробуту (ФНБ).

ВВП РФ складає близько $2,24 трлн, за даними Росстату. На 2024 рік на графу оборона та безпека у РФ лише публічно виділено рекордні $121 млрд, що складає третину всіх витрат країни.

Для прикладу, третину бюджету на оборону витрачав СРСР у свої останні роки. У бюджеті-1990 на «військові цілі» було закладено 71 млрд рублів із 241,3 млрд, або 29,4%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд