Дональд Трамп /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Трансформація НАТО і переговори Зеленського з Путіним. Bloomberg дізнався пріоритети Трампа в разі обрання президентом США

Дональд Трамп Фото Getty Images

Дональд Трамп розглядає можливість скоротити зобов’язання перед деякими членами НАТО та підштовхнути Україну до переговорів про припинення війни з РФ, якщо повернеться до влади. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела, ознайомлені з планами політика.

Ключові факти

  • Серед можливих кроків під час другого терміну союзники Дональда Трампа обговорювали дворівневий альянс НАТО, де стаття 5, яка вимагає спільного захисту будь-якого члена, застосовуватиметься лише до країн, які досягли цілей щодо витрат на оборону, кажуть високопоставлені співрозмовники видання.
  • Радники Трампа також обговорювали можливість посадити президента України Володимира Зеленського та президента РФ Володимира Путіна за стіл переговорів на початку можливого другого терміну.
  • Оточення Трампа вважає, що обіцянка припинити військову допомогу США може допомогти Україні сісти за стіл переговорів, тоді як загроза збільшення допомоги США може спонукати РФ до більшої агресії.
  • Радники, зокрема Ларрі Кудлоу та Роберт ОʼБраєн також публічно наполягали на посиленні санкцій проти центробанку Росії, щоб натиснути на Путіна.
  • Як зазначає видання, ці ініціативи, якщо їх реалізувати, перевернуть десятиліття політики США, розіб’ють оборонний Альянс, який формував європейську безпеку з часів холодної війни, і стурбують союзників в Азії щодо зобов’язань Вашингтона протистояти Китаю.

Контекст

Під час свого попереднього терміну Трамп уже підштовхував країни НАТО до досягнення своїх цільових показників витрат на оборону, що становлять щонайменше 2% ВВП, що, як очікується, досягнуть цього року 18 із 31 члена НАТО, зазначає видання. 

Дані НАТО свідчать, що у 2023 році 11 країн виконали або перевиконали цей показник. Більшість країн, які витратили більше 2%, або мають спільний кордон з Росією, або розташовані поблизу лінії фронту війни в Україні.

Під час мітингу минулими вихідними в Південній Кароліні Трамп згадав, як за часів свого президентства погрожував «заохотити Росію» напасти на одного з членів НАТО, які не виконують фінансові зобов’язання перед Альянсом. 

Ці слова викликали різку реакцію союзників. Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав слова Трампа «безвідповідальними», канцлер Німеччини Олаф Шольц – «небезпечними і такими, що грають на руку Москві», а президент США Джо Байден назвав Трампа «корисним прислужником» російського диктатора Путіна.

Напередодні спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон заявив, що наразі не планує ставити на голосування схвалений Сенатом законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню на $95 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні