Категорія
Новини
Дата

Палата представників США наразі не планує розглядати законопроєкт про допомогу Україні. Байден заявив, що це «на руку Путіну»

Спікер Палати представників США Майк Джонсон наразі не планує ставити на голосування схвалений Сенатом законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню на $95 млрд, про це віг повідомив журналісту Джейку Шерману.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Звичайно, зараз ні. Ми маємо справу з процесом асигнувань. Ми маємо негайні терміни виконання, і саме на цьому зосереджена увага Палати представників», – сказав Джонсон, відповідаючи на запитання про те, чи буде він виносити сенатський законопроєкт на голосування.
  • Ще перед голосуванням у Сенаті Джонсон розкритикував законопроєкт за відсутність у ньому консервативних положень, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики, і припустив, що він не призначатиме голосування найближчим часом.
  • Водночас президент Джо Байден закликав Джонсона дозволити всій палаті висловити свою думку, і «не дозволити меншості найбільш радикальних голосів у Палаті заблокувати цей законопроєкт навіть від голосування», пише Reuters.
  • «Підтримка цього законопроєкту – це протистояння Путіну, а протидія йому – гра на руку Путіну», – сказав Байден під час виступу з Білого дому.
  • Республіканець у Сенаті США Мітч МакКоннелл, який був серед 22 республіканців, які проголосували за законопроєкт, висловив сподівання, що Палата представників все ж його розгляне. «Я сподіваюся, що спікер знайде спосіб дозволити Палаті представників виконати свою волю щодо допомоги Україні, а також щодо інших частин законопроєкту», – сказав МакКоннелл в інтервʼю Politico.

Контекст

Вже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

6 грудня 2023 року у Сенаті США був заблокований законопроєкт про фінансування на $110,5 млрд. Він не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах: вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

8 лютого Сенат ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги, але без міграційної реформи.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок з приводу прохання Байдена про фінансування України.

Тепер документ направили до Палати представників. Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж президент Джо Байдену зможе його підписати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні