Категорія
Новини
Дата

У Dragon Capital Фіали розповіли, чи готові брати участь у купівлі конфіскованого Ocean Plaza

Інвестиційна компанія Dragon Capital Томаша Фіали може взяти участь у майбутньому аукціоні з продажу конфіскованої частки росіян у ТРЦ Ocean Plaza, пише Forbes. У компанії заявляють, що спостерігатимуть за підготовкою до аукціону.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ТРЦ у центрі Києва, поблизу станції метро «Либідська», перш за все зацікавить приватних інвесторів, які мають досвід у сфері торгової нерухомості, впевнений керівний директор з прямих інвестицій Dragon Capital Володимир Тимочко.
  • Проте, за його словами, досвіду продажів конфіскованих активів державою на аукціонах за високу ціну поки що немає. 
  • «У інвестиційної спільноти є сумніви, що нормальний конкурентний аукціон буде під час продажу й частки в Ocean Plaza», – пояснив він. 
  • Тимочко зазначив, що Dragon Capital цей актив теж цікавий. «Ми будемо спостерігати за розвитком подій навколо цього активу і приймемо рішення щодо своєї участі в аукціоні, виходячи з того, що ми побачимо на етапі його підготовки», – сказав Тимочко. 

Кому належить Ocean Plaza

Формально, за даними YouControl, цими юрособами володіють швейцарці – Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх та український бізнесмен Василь Хмельницький. Система також повʼязує підприємства, зокрема, із групою братів Ротенбергів та компанією їхніх бізнес-партнерів – TPS Group.

У 2012 році компанії Василя Хмельницького та Андрія Іванова, які є забудовниками ТРЦ, продали Ocean Plaza російській «ТПС Нерухомість». Одна з власників цієї компанії – донька Ротенберга Лілія. Після анексії Криму росіяни продали половину ТРЦ попереднім власникам, другою частиною стали володіти два громадянина Швейцарії.

У 2019 році Лілія Ротенберг вийшла зі складу бенефіціарів компанії «Інвестиційний союз «Либідь». Однак три топменеджери на ринку нерухомості раніше анонімно розповідали Forbes, що російська компанія ніколи не втрачала контроль над ТРЦ у Києві.

Хмельницький ще навесні 2022-го повідомляв, що продав будівельний бізнес та частку в Ocean Plaza партнерові Андрію Іванову. В UDP Holdings Limited Іванова у серпні 2022-го стверджували, що частка росіян – 67%. 

Контекст

Вищий антикорупційний суд дозволив Міністерству юстиції конфісковувати частку російського мільярдера Аркадія Ротенберга та його оточення в ТРЦ Ocean Plaza. Йдеться про 100% корпоративних прав компанії «Авангард Віларті», якій належить юрсоба «Інвестиційний союз «Либідь», що володіє ТРЦ. А також 66,65% власне самого «Інвестиційного союзу «Либідь».

Рішення Вищого антикорсуду набирає чинності за 10 днів, якщо його не оскаржать в апеляції. Після цього, за Законом України «Про санкції», Кабмін визначає державний орган чи держпідприємство, яке управлятиме конфіскованим майном. Зокрема, частку Ротенберга та його оточення буде передано в управління Фонду держмайна, написав у Telegram очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Є два варіанти подальших дій: приватизація або передача в оренду активів, припускають у пресслужбі Фонду держмайна, відповідаючи на запит Forbes.

До великої війни Forbes оцінював Ocean Plaza у $180 млн, відповідно, російську частку – в $120 млн. Через війну оцінка знизилася до $140–150 млн, а російська частка – до $90–100 млн. 

Скільки коштує один з найбільших торговельних центрів Києва і кому цікаво його придбати – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні