Категорія
Новини
Дата

В «ДТЕК Енерго» пояснили, звідки гроші на викуп $50 млн євробондів

Рішення про викуп єврооблігацій «ДТЕК Енерго» на $50 млн буде ухвалено за підсумками конкурсу, оголошеного наприкінці листопада. Кошти на це було зарезервовано наприкінці минулого року, сказав в інтервʼю Forbes гендиректор компанії Ільдар Салєєв.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти  

  • «ДТЕК Енерго» поки не викуповує борг. Ми оголосили конкурс. Чи будемо викуповувати, стане зрозуміло за підсумками конкурсу», – пояснив топменеджер.
  • Відповідаючи на запитання, звідки кошти на викуп боргу, Салєєв наголосив, що з резерву, і їх було заморожено на ці потреби наприкінці минулого року. 
  • «Щорічно ми витрачаємо на обслуговування боргу близько $100 млн. Частину ми вже витратили в першому півріччі. Ці кошти можуть бути витрачені тільки на обслуговування наших боргів або на його викуп», – зазначив він. 
  • Салєєв наголосив, що наразі компанія бачить можливість викупити частину боргу, і це знизить боргове навантаження в майбутньому. 
  • «Це дасть змогу збільшити інвестиційні витрати, які зросли через необхідність постійних ремонтних робіт. Ми бачимо, що вже не вкладаємось у межі інвестиційного портфеля, які були узгоджені з кредиторами. Вимога кредиторів – зі збільшенням інвестицій має бути зменшене боргове навантаження», – пояснив гендиректор «ДТЕК Енерго».

Контекст

Наприкінці листопада стало відомо, що «ДТЕК Енерго» викупить євробонди з погашенням у 2027 році та купонною ставкою 7-7,5% на загальну суму $50 млн за ціною до 27% від номіналу. 

17 травня 2021 року «ДТЕК Енерго» завершив процес реструктуризації кредитного портфеля, що передбачає конвертацію випуску єврооблігацій та основної суми банківського боргу на суму понад $2 млрд у нові єврооблігації. 

Згідно з умовами реструктуризації, частину заборгованості з єврооблігацій «ДТЕК Енерго» було конвертовано в єврооблігації «ДТЕК Нафтогаз» у сумі $425 млн зі ставкою 6,75% річних та терміном обігу до 31 грудня 2026 року.

Решту заборгованості було конвертовано в нові єврооблігації «ДТЕК Енерго» на загальну суму $1,645 млн зі ставкою 7% та терміном погашення 31 грудня 2027 року. 

У квітні «ДТЕК Енерго» запросила у власників його єврооблігацій на $1,645 млрд із погашенням у 2027 році згоди на виплату найближчих двох купонів за перший і другий квартали цього року за ставкою 3,5% річних, із капіталізацією решти 4% за ставкою 8,5% річних та виплати їх пізніше. Компанія достроково дістала позитивну відповідь власників на запит. Проте, зрештою, ДТЕК виплатив червневий купон за повною ставкою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні