Дубайські банки почали згортати бізнес із росіянами під тиском санкцій США – WSJ
Категорія
Новини
Дата

Дубайські банки почали згортати бізнес із росіянами під тиском санкцій США – WSJ

Дубайські банки почали згортати бізнес із росіянами. Зокрема, головний державний банк Дубая – Emirates NBD – закрив російський підрозділ і багато російських рахунків під тиском санкцій США. Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • Emirates NBD закрив російський підрозділ і багато російських рахунків, розповіли виданню представники фінансового сектору в Еміратах та інші люди, знайомі з ситуацією.
  • Зокрема, під удар потрапили фірми азербайджанця Етібара Джамаледдіна огли Еййуба, які займаються торгівлею російською нафтою та її перевезенням. Еййуб, який живе в Москві, і раніше працював у компанії Coral Energy з ОАЕ, після початку війни в Україні швидко сформував мережу компаній, зареєстрованих у Гонконгу та Дубаї. На них записано переважно старі танкери, які перевозять великі обсяги російської нафти, йдеться у розслідуванні WSJ.
  • У мережу Еййуба входить щонайменше пʼять фірм. У 2023 році, за підрахунками Київської школи економіки, вони експортували з Росії нафти та нафтопродуктів щонайменше на $33 млрд – приблизно пʼяту частину всієї російської нафти.
  • Emirates NBD також закрив рахунки виробника добрив «Уралкалій» і бізнесмена Івана Тавріна, який довгі роки працював у телекомунікаційному та медіасекторах, а після початку війни став скуповувати бізнес зарубіжних компаній, що йдуть з Росії. У грудні 2023 року США запровадили санкції проти Тавріна.
  • Крім Emirates NBD, роботу з росіянами почало згортати дубайське відділення єгипетського держбанку Banque Misr, розповіли джерела WSJ.

Контекст

Після запровадження західних санкцій за вторгнення в Україну Дубай став одним із головних каналів звʼязку із зовнішнім світом для російського бізнесу та олігархів.

Emirates NBD почав обслуговувати торгівлю російською нафтою у великих обсягах і відкрив підрозділ роботи з заможними росіянами, які шукають притулку для своїх капіталів. 

Але в останні місяці США почали чинити сильний тиск на ОАЕ. До країни приїжджали представники Мінфіну та держдепартаменту, під санкції потрапили кілька місцевих компаній, які торгували російською нафтою в порушення цінових обмежень. У грудні Мінфін США отримав розширені повноваження для покарання іноземних банків, чия діяльність сприяє обходу санкцій та роботі російського ВПК.

Загроза введення США санкцій проти фінансових компаній, які ведуть бізнес із РФ, вже вдарила по турецько-російській торгівлі, порушивши або загальмувавши деякі платежі як за російську нафту, так і за турецький експорт.

Зокрема, турецький термінал Дертйол, який у 2023 році прийняв рекордні обсяги російської нафти, більше не прийматиме вантажі з Росії через посилення санкцій з боку США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні