Категорія
Новини
Дата

Загальні втрати Росії внаслідок дії санкцій сягнули $400 млрд — ОП

Росія — світовий рекордсмен за кількістю впроваджених проти неї санкцій через повномасштабне вторгнення в Україну: 17 000 індивідуальних та секторальних. $400 млрд — загальні втрати ворога внаслідок їх дії. Такі дані навели представники Офісу президента під час Форуму «Україна. Рік 2024».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • До санкцій проти Росії приєдналося близько 40 країн. Наразі Росія — рекордсмен за кількістю впроваджених проти неї санкцій через повномасштабне вторгнення в Україну: 17 000 індивідуальних та секторальних.

Деякі показники впливу санкцій на економіку РФ:

  • $400 млрд — загальні втрати ворога.
  • $200 млрд — падіння профіциту торгівлі.
  • $113 млрд — втрата експортних надходжень нафти.
  • $55 млрд — втрата експортних надходжень природного газу.
  • 50% — зменшення ліквідних активів Фонду національного добробуту РФ.
  • 90% — залежність від Індії та Китаю в експорті нафти та газу.
  • 45% втратив російський рубль.
  • «Санкції — гнучкий та швидкий економічний інструмент. Але навіть тої рекордної кількості санкції проти РФ все ще не достатньо, щоб зупинити її агресію та викорінити бажання воювати», — зазначив Владислав Власюк, радник керівника Офісу президента. 
  • «У глобального півдня є особливість. З одного боку вони нам допомагають, з іншого — не завжди напряму пов’язані з економікою Росії. Наразі багато західної мікроелектроніки потрапляє до РФ через окремі країни третього світу. Для когось така співпраця залишається у форматі «бізнес є бізнес». Ми з цим працюємо», — підкреслив він. 

Ключові факти

23 лютого президент США Джо Байден оголосив про запровадження понад 500 нових санкційних заходів проти Росії напередодні других роковин з дня вторгнення в Україну. Ці санкції націлені на осіб, повʼязаних із тюремним увʼязненням Навального, а також на російський фінансовий сектор, оборонно-промислову базу, мережі закупівель та осіб, які ухиляються від санкцій на кількох континентах. 

Пізніше стало відомо, що США запроваджують санкції проти основної фінансової інфраструктури Росії, включаючи оператора національної платіжної системи «Мір», російські банки, інвестиційні компанії та компанії фінансових технологій.

Президент США додав, що нові санкції гарантують, що Путін заплатить ще більшу ціну за свою агресію за кордоном та репресії всередині країни. 

Також США запроваджують нові експортні обмеження майже для 100 організацій, які надають підтримку російській військовій машині, і вживають заходи щодо подальшого скорочення доходів, які Росія отримує від експорту енергоносіїв.

23 лютого Рада ЄС затвердила 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій проти РФ. Рада ЄС вирішила ввести обмежувальні заходи щодо ще 106 фізичних і 88 юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

ЄС додав 27 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує російський військово-промисловий комплекс. На них поширюватимуться більш жорсткі експортні обмеження. Деякі з цих підприємств розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд і Туреччина) і беруть участь в обході торгових обмежень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні