Категорія
Новини
Дата

Павлу Дурову дозволили вийти з-під варти під заставу в €5 млн, але заборонили покидати Францію

2 хв читання

Засновника Telegram Павла Дурова взяли під судовий нагляд, повідомляє французький телеканал BFMTV з посиланням на прокуратуру Парижа. Він зможе вийти під заставу, але матиме низку обмежень свободи пересування.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти 

  • Дурову дозволили вийти з-під варти під заставу у €5 млн, передає Politico.
  • Засновнику Telegram заборонено покидати територію Франції, він має двічі на тиждень відмічатися в поліцейській дільниці, додає видання.
  • Дурова звинувачують у співучасті в управлінні платформою для незаконної діяльності, відмові надавати інформацію про майданчик владі, відмиванні грошей, співучасті у поширенні дитячої порнографії, незаконному обігу наркотиків, йдеться у пресрелізі французької прокуратури.
  • Звинувачення Дурову висунули через відсутність реакції Telegram на запити влади, йдеться в документі.
  • Максимальне покарання за звинуваченням у пособництві в управлінні онлайн-платформою «з метою здійснення незаконної операції в організованій групі» передбачає до 10 років позбавлення волі та штраф у розмірі €500 000.

Контекст 

Засновника Telegram Павла Дурова затримали ввечері 24 серпня в аеропорту Ле Бурже. Разом із бізнесменом були охоронець і дівчина. Ймовірно, це блогерка і коуч із криптовалют Юлія Вавілова.  

Прокуратура Франції підозрює Дурова в 12 злочинах, серед яких відмова співпрацювати з владою, відмивання грошей і співучасть у поширенні наркотиків і дитячої порнографії. 27 серпня ОАЕ запросили у Франції консульський доступ до затриманого засновника Telegram.  

28 серпня видання Politico повідомило, що у розшуку у Франції також знаходиться брат СЕО Telegram – Микола Дуров. Про це видання пише з посиланням на офіційні документи, в яких йдеться про «майже повну відсутність співпраці Telegram» з французькою та європейською владою. Таємне розслідування щодо Telegram є ширшим і розпочалося на кілька місяців раніше, ніж було відомо до цього часу, зазначило видання. 

Засновник Telegram зустрічався з президентом Франції Емануелем Макроном у 2018 році, пише The Wall Street Journal. За даними співрозмовників видання Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа. Також видання пише, що у 2017 році, французькі спецслужби спільно з ОАЕ зламали iPhone Дурова – вони були стурбовані використанням Telegram для вербування терористів до ІДІЛ. Дуров отримав громадянства Франції та ОАЕ у 2021 році. 

Документ не містить жодного натяку на те, що брати Дурови брали безпосередню участь у будь-якій незаконній діяльності, виявленій слідством. 

Проте Павло Дуров також є обʼєктом розслідування за серйозне насильство над одним із його дітей у Парижі, повідомило AFP з посиланням на джерело, близьке до справи. 

Дуров – один із найзагадковіших лідерів IT-індустрії, він веде вкрай закритий спосіб життя. У засновника Telegram чотири громадянства – РФ, Сент-Кітс і Невіс (держава на Карибських островах), Франції та ОАЕ. Паспорти ОАЕ й Франції засновник Telegram отримав у 2021 році. Підстави, за якими він отримав громадянство Франції, невідомі. 

Глобальна аудиторія Telegram – 950 млн активних користувачів на місяць, писав Дуров у своєму каналі у липні 2024-го. Українських користувачів Telegram – менш ніж 3% від глобальної аудиторії месенджера, повідомив він у травні цього року. Месенджером Telegram користується 88% українців, йдеться у дослідженні Kantar Ukraine за грудень 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд