Категорія
Новини
Дата

Франція оголосила у розшук брата Павла Дурова. Politico розкрила деталі справи проти засновників Telegram

2 хв читання

Французька влада видала ордери на арешт гендиректора Telegram Павла Дурова та його брата-співзасновника компанії Миколу у березні цього року. Про це пише Politico з посиланням на офіційні документи, які потрапили у розпорядження видання. У документі вказано про «майже повну відсутність співпраці Telegram» з французькою та європейською владою.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Документ вказує на те, що французьке таємне розслідування щодо Telegram є ширшим і розпочалося на кілька місяців раніше, ніж було відомо до цього часу, зазначило видання. 
  • Ордери на арешт були видані після того, як Telegram не надав «жодної відповіді» на попередній судовий запит щодо ідентифікації користувача Telegram, свідчать документи, які виданню надала неназвана особа, «безпосередньо причетна до справи».
  • Ордери на арешт видано за звинуваченням у «співучасті у зберіганні, розповсюдженні, пропозиції або наданні доступу до порнографічних зображень неповнолітніх, у складі організованої групи». Педофіл заманював дівчаток на зйомки дитячого порно через Telegram, а одну з них зґвалтував, зазначає видання з посиланням на дані слідства. 
  • Telegram не відповів на запит французької влади про ідентифікацію підозрюваного. У документі підкреслюється, що Telegram не співпрацює з владою, а також наводиться посилання на використання платформи «численними злочинними угрупованнями» в обґрунтуванні ордерів на арешт братів Дурових.
  • Документ не містить жодного натяку на те, що брати Дурови брали безпосередню участь у будь-якій незаконній діяльності, виявленій слідством.
  • Адвокат Павла Дурова відмовився коментувати розслідування. 
  • Віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський також згадується в короткому викладі справи, хоча в документі не вказано, чи був виданий ордер на його арешт. 
  • Прокуратура відмовилася коментувати ордери на арешт братів Дурових, посилаючись на таємницю слідства.

Контекст

Засновника Telegram Павла Дурова затримали ввечері 24 серпня в аеропорту Ле Бурже. Разом із бізнесменом були охоронець і дівчина. Ймовірно, це блогерка і коуч із криптовалют Юлія Вавілова. 

Прокуратура Франції підозрює Дурова в 12 злочинах, серед яких відмова співпрацювати з владою, відмивання грошей і співучасть у поширенні наркотиків і дитячої порнографії. 27 серпня ОАЕ запросили у Франції консульський доступ до затриманого засновника Telegram.

Дуров – один із найзагадковіших лідерів IT-індустрії, він веде вкрай закритий спосіб життя. У засновника Telegram чотири громадянства – РФ, Сент-Кітс і Невіс (держава на Карибських островах), Франції та ОАЕ. Паспорти ОАЕ й Франції засновник Telegram отримав у 2021 році. Підстави, за якими він отримав громадянство Франції, невідомі. 

Глобальна аудиторія Telegram – 950 млн активних користувачів на місяць, писав Дуров у своєму каналі у липні 2024-го. Українських користувачів Telegram – менш ніж 3% від глобальної аудиторії месенджера, повідомив він у травні цього року. Месенджером Telegram користується 88% українців, йдеться у дослідженні Kantar Ukraine за грудень 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд