Джо Байден /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Джо Байден оголосив про вихід із президентських перегонів. Новим кандидатом від демократів він запропонував обрати Камалу Гарріс

2 хв читання

Джо Байден Фото Getty Images

Президент США Джо Байден виходить із президентських перегонів, але залишиться на посаді до кінця терміну. Про своє рішення очільник Білого дому оголосив у листі, який опублікований на його сторінці в соцмережі X 21 липня. Байден також запропонував, щоб новим кандидатом від Демократичної партії стала віцепрезидентка Камала Гарріс. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «Для мене було найбільшою честю в житті бути вашим президентом. І хоча я мав намір балотуватися на другий термін, я вважаю, що в інтересах моєї партії і країни буде краще, якщо я піду у відставку і зосереджуся виключно на виконанні своїх обовʼязків на посаді президента до кінця мого терміну», – написав Байден.
  • Він додав, що звернеться до країни «пізніше цього тижня з більш детальною інформацією про своє рішення».
Джо Байден оголосив про вихід із президентських перегонів. Новим кандидатом від демократів він запропонував обрати Камалу Гарріс /Фото 1
  • Джо Байден запропонував, щоб новим кандидатом у президенти від Демократичної партії стала віцепрезидентка Камала Гарріс. 
  • «Моїм першим рішенням як кандидата від партії у 2020 році було обрати Камалу Гарріс своєю віцепрезиденткою. І це було найкраще рішення, яке я прийняв. Сьогодні я хочу повністю підтримати і схвалити кандидатуру Камали на посаду кандидата від нашої партії цього року», – заявив Байден.
  • Сама ж Гарріс заявила, що згодна боротися за висунення кандидатом у президенти від Демократичної партії, передає CNN. «Пишаюся тим, що мою кандидатуру підтримав президент Байден. Маю намір заслужити висунення кандидатом у президенти», – зазначила вона в заяві 21 липня.
  • Кандидат від республіканців Дональд Трамп в інтервʼю CNN відреагував на заяву Байдена, назвавши його «найгіршим президентом за всю історію країни». Щодо можливої кандидатури Гарріс, експрезидент сказав, що «її буде легше перемогти, ніж Байдена».

Контекст

Заява Джо Байдена послідувала після більш ніж тритижневих дебатів між демократами щодо його кандидатури після того, як його виступ на дебатах проти Дональда Трампа викликав занепокоєння щодо гостроти його розумових здібностей і підірвав його авторитет серед американських виборців, зазначає FT. 8 липня Байден відправив листа законодавцям-демократам, у якому заявив про намір залишитися в президентській гонці до кінця і перемогти Трампа.

Опитування Associated Press, проведене минулого тижня, показало, що майже дві третини виборців-демократів вважають, що Байден повинен вийти з перегонів.

Нового кандидата має офіційно обрати з’їзд Демократичної партії, що відбудеться 19-21 серпня. Водночас не виключено, що через малий час кампанії узгоджену кандидатуру оголосять раніше.

Крім Камали Гарріс в Демократичній партії розглядали кандидатуру міністра транспорту Піта Баттіджига. Він претендував на посаду президента 2020 року і вважається одним із найкращих комунікаторів адміністрації Байдена.

Серед інших кандидатур – губернатор Пенсільванії Джоша Шапіро, очільник Меріленда Веса Мура, губернатор Кентуккі Енді Бешир, сенатор від Аризони Марк Келлі та губернатор Міннесоти Тім Вальц.

Вибори президента США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті вибори американського президента.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд