Категорія
Світ
Дата

Яким президентом буде Дональд Трамп? Високі мита, захист за гроші, більше нафти й газу. Головне з його інтервʼю Bloomberg Businessweek про економічну і міжнародну політику

5 хв читання

Дональд Трамп санкції проти Росії вибори в США /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Дональд Трамп – 45-й президент США й офіційний номінант Республіканської партії на наступних президентських виборах Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Якщо вірити низці опитувань, то колишній президент США й офіційний кандидат Республіканської партії на наступних президентських виборах Дональд Трамп випереджає нинішнього очільника Білого дому Джо Байдена. Він вирізняється своїми часто суперечливими заявами, тому ніхто не знає, чого насправді від нього чекати. Команда Bloomberg Businessweek вирушила на курорт Мар-а-Лаго, щоб зустрітися із 45-м президентом США і отримати однозначні відповіді щодо його офіційної політики на другий термін. Forbes переказує головне з матеріалу

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Розмова Bloomberg Businessweek із Дональдом Трампом показала, що основні риси трампономіки особливо не будуть відрізнятися від тих, що були за його першої каденції. Новим буде те, із якою швидкістю та ефективністю він планує запроваджувати задумане. 

Трамп вважає свої економічні меседжі найкращим способом перемогти демократів у листопаді. Він ставить на те, що його плани скорочення податків і регуляторного тиску та збільшення видобутку нафти сподобаються виборцям невизначених штатів настільки, що вони подарують йому перемогу. 

Перший термін Трампа продемонстрував, що йому імпонує спілкування тет-а-тет, що дає перевагу CEO і світовим лідерам, які мають із ним найкращі стосунки. А ось його вороги залишаються за бортом і, ймовірно, зі страхом чекають на те, що він може зробити.

Очевидно, що Трамп дуже добре усвідомлює цю свою владу і має намір нею скористатися, констатує Bloomberg Businessweek.

Американська економіка

Трампономіка дорівнює низьким ставкам і податкам, каже Трамп журналістам. Це «неймовірне заохочення, що допомагає виконувати завдання і повертати бізнес назад у нашу країну», додає він.

Джером Павелл і облікова ставка

«Я дозволю йому допрацювати свій термін, особливо якщо я вважатиму, що він вчиняє правильно», – каже Трамп про очільника Федеральної резервної системи США Джерома Павелла, який може обіймати цю посаду до травня 2026-го.

Попри попередню заяву про низьку облікову ставку, він вважає, що Федеральна резервна система США повинна утриматися від її зниження до виборів у листопаді, щоб не підсилювати економіку Байдена. Волл-стріт очікує на два скорочення ставки до кінця цього року, одне з яких – саме перед виборами. «Вони знають, що це не варто робити», – сказав Трамп.

Інфляція і буріння

Трамп критикує Байдена за його економічну політику та вважає, що саме незадоволення високими цінами й обліковими ставками дасть змогу перетягнути на його сторону виборців, які традиційно не підтримують республіканців, як-то темношкірі та латиноамериканські чоловіки. 

Трамп збирається знижувати ціни завдяки збільшенню американського видобутку нафти і газу. «У нас більше рідкого золота, ніж у будь-кого», – сказав він Bloomberg Businessweek.

Імміграція

Трамп переконаний, що жорстка імміграційна політика є ключовою для збільшення зарплат всередині країни і зайнятості. Він називає імміграційні обмеження «найбільшим фактором з усіх», що допоможуть змінити економіку.

Корпоративний податок

Він нагадав, що у 2017-му знизив корпоративний податок «з 39% до 21%» (насправді з 35% до 21%, уточнює Bloomberg Businessweek), і пообіцяв зробити його на рівні 20%. «Я б хотів навіть 15%», – додав він.

Сварки з бізнес-лідерами 

Трамп відомий тим, що вміє надовго приховати образу: минулого року під час консервативної політичної конференції він пообіцяв «відплату» тим бізнес-лідерам, які підтримали його опонентів у Республіканській партії. Втім журналістам Bloomberg Businessweek на запитання про переслідування CEO, які йому не подобаються, сказав інше: «Я не планую нікому мститися».

Видання пише, що Трамп відновив давні чвари із гендиректором Meta Марком Цукербергом і засновником Amazon та власником Washington Post Джеффом Безосом. Особливо потенційного президента дратує видання Безоса, яке вело рахунок неправдивих заяв Трампа на посту президента (лік сягнув 30 573). Він сказав, що Безос «сильно нашкодив собі» і заробив «багато ворогів» через володіння газетою. 

Трамп змінив думку щодо одного колишнього ворога, гендиректора JPMorgan Chase Джеймі Даймона, якого лише минулого року назвав «надто переоціненим глобалістом» за те, що той його критикував. Тепер же Трамп каже, що розглядатиме його кандидатуру на посаду міністра фінансів.

На це, ймовірно, вплинув коментар Даймона на ВЕФ у Давосі про те, що 45-й президент мав рацію в питаннях НАТО, імміграції, Китаю і що йому вдалося «підвищити економіку».

Гендиректор JPMorgan Chase Джеймі Даймон /Getty Images

Гендиректор JPMorgan Chase Джеймі Даймон Фото Getty Images

Міжнародна політика

Під час інтервʼю кандидат у президенти пристрасно говорив про підвищення мита на імпорт не лише з Китаю, а й із Європейського Союзу.

«Повірити не можу, як багато людей негативно налаштовані проти мита, яке насправді є розумним рішенням, – каже він. – А яке ж воно корисне для переговорів. Країни, що потенційно були дуже вороже налаштовані, приходили до мене і казали «сер, будь ласка, завʼязуйте із митом».

Окрім нового мита на китайські товари, яке сягатиме від 60% до 100%, він встановить 10% на імпорт з інших країн. Причиною називає той факт, що інші країни купують недостатньо американських товарів.

Bloomberg Businessweek зауважує, що Трамп сприймає торгівлю як щось особисте. Він говорить про неї, як про особисті переговори між ним і непокірним іноземним лідером, який чудово розуміє, що використовує Штати, а тому його дії треба присікти. 

Тайвань і Україна

Трамп прохолодно ставиться до ідеї захисту Тайваню від китайської агресії і до зусиль США покарати Путіна за вторгнення в Україну. «Я не люблю санкції», – каже він.

У нього не викликає ентузіазму захист острова, який знаходиться «за понад 10 000 км від США», значною мірою через економічне обурення.

«Тайвань забрав у нас мікрочиповий бізнес. Чи ж ми дурні? Вони забрали весь наш мікрочиповий бізнес. Вони надзвичайно багаті», – каже він про Тайвань.

Він веде до того, що хоче, щоб острів платив Штатам за захист. «Не думаю, що ми надто відрізняємося від страхового полісу. Чому? Чому ми це робимо?» – питає Трамп.

Технокомпанії

Раніше Трампа і республіканців дратувало те, що техногіганти на кшталт Facebook, Google і Twitter (до Ілона Маска) цензурують їх і консервативні джерела інформації. Його уряд навіть відкривав антимонопольні справи проти Amazon, Apple, Facebook і Google. 

Тепер у нього нова претензія проти технокомпаній: шкода, якої вони завдають дітям. «Вони стали надто великими, надто потужними. Вони чинять величезний негативний вплив, особливо на молодь», – стверджує він.

Проте вже у наступному реченні він захищає багато з цих платформ, називаючи їх незамінними інструментами для того, щоб не допустити китайського технологічного домінування. «Я дуже їх поважаю, – каже він про компанії, які ще кілька хвилин тому ганив. – Якщо надто сильно на них натиснути, то можна їх знищити. Я цього не хочу».

Але і в стримуванні китайських компаній є винятки. «Поміркувавши про це, я тепер за TikTok, бо потрібна конкуренція. Якщо немає TikTok, то є Facebook та Instagram, а це Цукерберг», – пояснює Трамп.

Криптовалюта

Його думка про криптовалюту зазнала радикальних змін. Не так давно він називав біткоїн «шахрайською схемою» і «катастрофою, що чекає на те, щоб відбутися».

Тепер заявляє, що біткоїн та інші криптовалюти мають бути «зроблені в США». Свою зміну поглядів він пояснює практичною необхідністю: «Якщо ми цього не зробимо, Китай вигадає, як це зробити, і він зробить це або хтось інший».

Коментар Bloomberg Businessweek

Впевненість Трампа у тому, що високі мита сприятимуть зниженню цін у Штатах і загальному економічному процвітанню, не розділяють мейнстримні економісти. Вони попереджають, що високі мита лише підвищать інфляцію і виллються в зростання податку для американських домогосподарств.

Також видання звертає увагу на дефіцит бюджету. Бажання Трампа відновити його ж «Закон про зниження податків і про роботу» 2017 року, що може приблизно обійтися у $4,6 трлн, та скорочення корпоративного податку геть не сприятиме формуванню збалансованого бюджету, про який говорить він і його радники. А в парі із потенційною необхідністю підвищити облікову ставку через його протекціоністську політику плани Трампа можуть лише погіршити ситуацію із державним боргом США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд