Підтримка України, Сектор Гази і проблеми економіки. Головне з дебатів Байдена та Трампа /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Підтримка України, Сектор Гази і проблеми економіки. Головне з дебатів Байдена та Трампа

3 хв читання

Getty Images

Колишній президент США Дональд Трамп під час перших дебатів із Джо Байденом в ефірі телеканалу CNN, звинуватив його у «заохочуванні президента РФ Володимира Путіна вторгнутися в Україну». Чинний президент назвав ці слова «нісенітницею» і наголосив, що саме Трамп підігравав агресору.

Вибори президента США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті вибори американського президента.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Кандидати розпочали свої перші президентські дебати із суперечки з приводу економіки, звинувачуючи один одного в зростанні цін на продукти харчування та житло. Президент заявив, що успадкував економіку в стані «вільного падіння» від Трампа. Експрезидент виступив на захист своїх податкових пільг, термін дії яких спливає наступного року, заявивши, що вони проклали шлях до буму фондового ринку.
  • Стосовно війни в Україні – Трамп звинуватив Байдена у «заохочуванні» Путіна до вторгнення. Також попередній президент США змалював похмуру картину світу та глобальної політики в епоху Байдена. Байден назвав тези Трампа «нісенітницею». Він наполягав, що саме Трамп додав Путіну сміливості напередодні вторгнення.
  • Ведуча дебатів запитала Трампа, чи прийнятні для нього умови Путіна щодо України. «Ні, вони неприйнятні», – сказав Трамп. 
  • Експрезидент звинуватив чинного главу Білого дому у виділенні великих коштів Україні. Байден наводив аргументи на користь продовження підтримки України, назвавши це «пріоритетним та важливим кроком», оскільки Путін, на його думку, не зупиниться на західному кордоні України. 
Getty Images

Трамп під час дебатів Фото Getty Images

Getty Images

Байден під час дебатів Фото Getty Images

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Під час імміграційної частини дебатів Трамп не відповів безпосередньо на запитання про те, чи спричинить обіцяне їм жорстке обмеження імміграції депортацію тих, хто перебуває в США вже кілька десятиліть, тих, хто має роботу, і тих, чиє подружжя є громадянами США.
  • Натомість він перейшов до атаки на Байдена, заявивши, що президент несе відповідальність за злочини, вчинені нелегальними іммігрантами з моменту його вступу на посаду. Байден наголосив, що останнім часом кількість незаконних перетинів кордону скоротилася, і різко відповів: «Все, що він сказав, було брехнею».
  • Також під час дебатів піднімалося питання Ізраїлю та Сектору Гази. Трамп не сказав, чи підтримає він палестинську державу, але наполягав, що атака ХАМАСу 7 жовтня в Ізраїлі «ніколи б не відбулася», якби він був у Білому домі на той час. 
  • Байден вкотре наголосив на тісному союзі Америки з Ізраїлем і особливо зазначив, що США «надають Ізраїлю всю необхідну зброю і тоді, коли вона йому потрібна». 
  • У ході дебатів Байден повторював репліки, робив тривалі паузи та висловлив кілька хибних тверджень, що могло посилити побоювання щодо його віку та занепокоєння демократів щодо здатності їхнього кандидата перемогти республіканця Трампа на виборах у листопаді. Два джерела у передвиборчій кампанії повідомили, що Байден останніми днями хворів на застуду.
  • Один із законодавців-демократів незабаром після дебатів, виступаючи на умовах анонімності, сказав Bloomberg, що президент виглядав непереконливо, і партія має поговорити про його заміну у виборчому бюлетені.

Контекст

Трамп раніше заявляв, що зможе завершити війну в Україні за 24 години після повернення в Білий дім. План Трампа щодо України полягав у тому, щоб заставити Київ відмовитися від Криму й Донбасу, писала WP. При цьому в команді експрезидента не прояснили, якою в цьому разі буде доля інших окупованих територій – частини Запорізької та Херсонської областей.

14 червня Путін назвав свої умови для припинення війни в Україні і початку переговорів: виведення військ з Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей, а також відмова України від вступу в НАТО.

У разі перемоги на президентських виборах Трамп може поставити умову Україні почати мирні переговори з Росією, погрожуючи припиненням постачання зброї, писало агентство Reuters із посиланням на план, який розробили два ключові радники Трампа – генерал-лейтенант у відставці Кіт Келлог і Фред Флейтц.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні