ЄС готує резервний план для підтримки України на €20 млрд, щоб обійти вето Угорщини – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС готує резервний план для підтримки України на €20 млрд, щоб обійти вето Угорщини – FT

Getty Images

Євросоюз готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Віктора Орбана, пише Financial Times. На початку цього місяця лідерам ЄС не вдалося погодити пропонований чотирирічний пакет допомоги Україні на €50 млрд, тож вони почали шукати альтернативи.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Чиновники, які брали участь у переговорах, заявили, що одна модель, яка фінансується за рахунок боргу, набула поширення як найбільш практичний спосіб надати підтримку, якщо Орбан не відмовиться від свого вето на запланованому саміті 1 лютого.
  • Ця схема передбачає надання країнами-учасниками гарантій бюджету ЄС, що дозволить Європейській комісії позичити до €20 млрд на ринках капіталу для Києва наступного року, повідомили джерела. Точні умови все ще обговорюються, а остаточна сума буде встановлена відповідно до потреб України, додали вони.
  • Схема аналогічна структурі, яка використовувалася у 2020 році, коли комісія надала країнам ЄС дешеве фінансування на суму до €100 млрд для короткострокових програм підтримки праці під час пандемії COVID.
  • Важливо, що цей варіант не вимагатиме гарантій з боку всіх 27 країн-членів ЄС, за умови, що до основних учасників увійдуть країни з вищими кредитними рейтингами. Це дало б змогу ЄС обійти вето Угорщини, оскільки це не вимагатиме одностайної підтримки. Якщо лідери ЄС погодяться з цим планом 1 лютого, МВФ отримає гарантії надання наступного траншу фінансування для України на суму близько $900 млн, повідомили джерела.
  • Інший резервний варіант, що розглядається, передбачає продовження використаної цього року структури фінансування, в межах якої ЄС надав Україні дешеві кредити на суму €18 млрд, на строк від кількох місяців до року. Цей варіант вимагатиме згоди більшості країн.
  • Але чиновники наголошують, що все ж кращим варіантом є схвалення незміненого пакету допомоги на €50 млрд, вперше запропонованого у червні, але заблокованого Угорщиною.
  • Незалежно від обраної моделі, ЄС пообіцяв Україні надати фінансування не пізніше березня, кажуть джерела.

Контекст

Орбан, єдиний лідер ЄС, який цього року зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним, є найближчим партнером Кремля в Європі і постійно виступає проти західних санкцій, спрямованих на те, щоб покарати Москву за війну.

Напередодні саміту Орбан пригрозив заблокувати початок переговорів про членство та пакет фінансової підтримки. Зрештою Орбан поступився у питанні членства, вирішивши вийти із зали під час дебатів. 14 грудня Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС.  Водночас Орбан наклав вето на виділення пакету допомоги Києву. Він голосував проти, попри те, що Брюссель розблокував Угорщині €10,2 млрд фінансування ЄС, яке раніше було заморожене з міркувань верховенства закону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні