Категорія
Новини
Дата

Угорщина готова розблокувати €50 млрд допомоги для України, якщо її переглядатимуть щороку – Politico

Угорщина погодиться зняти вето на пакет допомоги Україні від ЄС на €50 млрд за умови, що це фінансування переглядатимуть щороку. Про це пише Politico з посиланням на трьох неназваних дипломатів ЄС. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Офіційний Будапешт заявив, що розблокує допомогу за умови, що Європейська рада затвердить голосування за її виділення на щорічній основі, кажуть співрозмовники видання.
  • Це дозволить премʼєр-міністру Угорщини Віктору Орбану блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселю за відмову від вето, зазначає видання.
  • Таку пропозицію Угорщина сформулювала на зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС минулого тижня і направила її до Ради ЄС.
  • Згідно з пропозицією Будапешта ЄС щороку надаватиме Україні €12,5 млрд у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією €50 млрд, зазначив дипломат, знайомий з ходом перемовин. 
  • Низка європейських дипломатів скептично поставилася до цієї ініціативи. Вони наголошують, що пропозиція Угорщини не забезпечить передбачуваності для України.
  • «Семирічний бюджет ЄС – багаторічна структура. Ми не можемо погоджувати це з року в рік», – зазначив один із дипломатів.
  • Посли країн-членів ЄС планують розглянути питання фінансування України 10 січня.

Контекст

У жовтні 2023 року Європарламент ухвалив резолюцію з підтримкою пропозицій Єврокомісії про перегляд багаторічного бюджету ЄС, який передбачає створення спеціального фонду для допомоги Україні на €50 млрд.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

За даними FT, ЄС готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Орбана.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні