Категорія
Новини
Дата

В Міноборони закликали іноземні компанії припинити виробництво чипів з підтримкою ГЛОНАСС. Ця система скеровує ракети на Україну

У російських ракетах та дронах, які вбивають українців, встановлені мікрочипи іноземного виробництва з підтримкою навігаційної системи ГЛОНАСС. Тому іноземні компанії мають припинити виробляти такі чипи та забрати функцію підтримки цієї системи з усіх своїх пристроїв, йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для скеровування ракет Росія використовує власну розробку ГЛОНАСС, аналог GPS. Цю систему використовують російські військові для наведення зброї на українські міста. ГЛОНАСС повністю залежить від мікрочипів, які виробляють іноземні компанії, зазначили в ГУР. 
  • Низка іноземних компаній до сьогодні продовжує виробляти мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС: Linx Technologies (США); Broadcom (США); Qualcomm (США); Telit (США); Maxim Integrated (США); TRIMBLE (США); Cavli Wireless (США); u-blox AG (Швейцарія); STMicroelectronics (Швейцарія); Sierra Wireless (Канада); NovAtel (Канада); Septentrio (Бельгія); Antenova (Британія).
  • Росія, у свою чергу, продовжує закупляти мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС завдяки численним підставним компаніям та дистриб’юторам. Вони застосовуються щонайменше в безпілотниках ʼОрлан-10ʼ та Shahed-136, РСЗВ «Торнадо-С» та «Смерч», ракети «Іскандер», «Калібр» та «Кинджал», а також авіаційні та крилаті ракети X-101, X-555, Х-38, Х-59МК, Х-31.
  • В ГУР впевнені, що без чипів з підтримкою ГЛОНАСС іноземного виробництва росіянам доведеться з нуля будувати власну мікроелектроніку. Експортний контроль та контроль з боку виробників у такому випадку не подіє, адже РФ постійно вигадує нові шляхи обходу санкцій та закупівлі технологій, зазначають у відомстві
  • Тому іноземні компанії мають усвідомити прямий вплив своєї продукції на обороноздатність РФ, припинити виробляти чипи з підтримкою ГЛОНАСС та забрати функцію підтримки цієї навігаційної системи з усіх своїх пристроїв, наголосили в ГУР.

Контекст

За останні два тижні Україна зазнала наймасштабніших обстрілів за весь період повномасштабної війни. 15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети).

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, внаслідок ракетної атаки пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. 

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

Більшість українських міст були знеструмлені. Російська ракети влучили в три багатоповерхових будинки, загинуло 10 людей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні