Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки підтверджує прогноз зростання ВВП на 4,6% цьогоріч, попри погіршення прогнозів від НБУ та інших

Економіка України у 2024 році, ймовірно, зросте приблизно на 4,6%, хоча російські ракетні обстріли можуть погіршити цей показник. Про це заявила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко на Форумі Kyiv Investment Day, пише «Укрінформ». Цей показник відповідає січневому прогнозу Мінекономіки.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після масштабного падіння економіки – майже на 30% у 2022 році – торік почалося зростання, яке становило щонайменше 5,3%, нагадала урядовиця.
  • Уряд очікує, що цього року економіка продовжить відновлення – на 4,5-4,6%. Проте, за словами Свириденко, через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, цей показник може погіршитися. «Але наш базовий прогноз поки що на рівні 4,6%», – зазначила міністерка економіки.
  • Забезпечити зростання допоможе передовсім розвиток вітчизняного ВПК, вважає Свириденко. За підрахунками Мінекономіки, локалізація половини бюджету, виділеного на закупівлю озброєнь, і створення спільних виробництв з іноземними компаніями в Україні забезпечать додатковий приріст ВВП щонайменше на 3,6%.
  • Другим драйвером економічного зростання вона назвала розвиток експорту і вдосконалення транспортних коридорів. Ідеться, зокрема, про поширення дії морського коридору не лише на аграрну, а й на інші види експортної продукції, у тому числі металургійну, а також товари з високою доданою вартістю.

Контекст

В оновленому макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк. 

Погіршила свій прогноз щодо ВВП на 2024 рік також інвестиційна група ICU – із 5% до 4,1%. Аналітики ICU зазначили, що економіка продовжує зростати у 2024 році прийнятними темпами, а масштабне руйнування енергетичної інфраструктури лише сповільнить, але не зупинить відновлення. 

Інвестиційний банк Goldman Sachs погіршив проноз зростання української економіки цьогоріч з 7% до 4,5%.

Мінекономіки підтверджує прогноз зростання ВВП на 4,6% цьогоріч, попри погіршення прогнозів від НБУ та інших /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні